De Mozart-opnames van muziekicoon en dirigent Frans Brüggen (1934-2014) en zijn Orchestra of the Eighteenth Century werden samengevoegd in een box met maar liefst acht cd’s.

Frans Brüggen

In augustus 2014 overleed op 79-jarige leeftijd een legende uit de barokwereld. Frans Brüggen liet veel meer na dan alleen zijn opnames. In de Oude Kerk te Amsterdam werd hem door zo’n 1000 vrienden en bekenden een laatste eer bewezen. Brüggens stormachtige doorbraak was als virtuoze blokfluitspeler in de jaren ’70, waarmee hij een wereldwijde mensen wist te inspireren. Ook was hij één van de oorspronkelijke vertegenwoordigers van de beweging die zich actief inzette voor de authentieke uitvoering van oude muziek (in grote lijnen: op instrumenten uit die tijd, en met dezelfde bezetting). Brüggen deed hierover in het heetst van de strijd zijn bekende uitspraak: “Elke noot die het Concertgebouw van Mozart speelt is van A tot Z gelogen.”

Popster

Frans Brüggen was een excentrieke persoonlijkheid; er heerste een soort gekte om hem heen die men alleen kende uit de popmuziek. Meisjes hadden zijn poster boven het bed hangen en Brüggen zelf reed, terwijl hij handtekeningen uitdeelde, door Amsterdam in zijn Porsche. Hoewel ‘de John Lennon van de klassieke muziek’ in 1967 aangaf dat hij een bestaan in Zuid-Europa als gepensioneerde wel zag zitten, is hij uiteindelijk toch tot zijn 79e doorgegaan als dirigent. Hij wordt herinnerd als dé promotor van de blokfluit en oude muziek.

Orchestra of the Eighteenth Century

Rond de jaren ’80 had de authentieke uitvoeringspraktijk z'n controversie verloren. Verschillende ‘historisch geïnformeerde’ ensembles werden opgericht, waaronder het Orkest van de Achttiende Eeuw door Frans Brüggen en musicoloog Sieuwert Verster. Dit orkest zou tot Brüggens dood onder zijn karakteristieke leiding staan en vele goed ontvangen cd’s uitbrengen, waaronder opnames van Mozarts belangrijkste werken. Die opnames (van de afgelopen 15 jaar) werden samengevoegd in de uitgebreide cd-box ‘The Mozart Recordings’, met live opnames uitgevoerd door dirigent Brüggen en zijn Orkest van de Achttiende Eeuw. Verdeeld over de acht cd’s zijn onder andere Mozarts vioolconcerten, zijn muziek voor hoorn, de drie laatste symfonieën en tot slot Mozart laatste compositie: het droevige requiem. Topsolisten op deze uitgave zijn onder meer klarinettist Eric Hoeprich, hoornist Teunis van der Zwart en mezzosopraan Joyce DiDonato.

Prijsvraag (verlopen)

Wij verloten vijf exemplaren van de cd-box onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: Toen blokfluitist Frans Brüggen in de jaren '70 uitgekeken raakte op het barokrepertoire, richtte hij met twee andere blokfluitisten een ensemble op. Wat was de naam van dat ensemble? De prijsvraag liep tot en met woensdag 9 december. Het antwoord is: Sour Cream.

De winnaars zijn: dhr. Teeuwisse uit Emmen, mevr. Van Pelt uit Malden, dhr. Schaap uit Baarn, mevr. Minjon uit Utrecht en mevr. Van Tienen uit Leidschendam. Gefeliciteerd!

CD-informatie

‘The Mozart Recordings’

Met Thomas Zehetmair [viool], Ruth Kilius [altviool], Cyndia Sieden [sopraan], Teunis van der Zwart [natuurhoorn], Eric Hoeprich [klarinet], Joyce DiDonato [mezzosopraan] en het Netherlands Chamber Choir (Nederlands Kamerkoor) en Orchestra of the Eighteenth Century o.l.v. Frans Brüggen

Glossa / GCD 921121

Frans Brüggen dirigeert Mozart

Deel dit artikel