Het Orkest van het Oosten heeft alle negen symfonieën van Beethoven opgenomen en gebundeld in een box met zes cd’s.

Jan Willem de Vriend nam met het Orkest van het Oosten (in die periode bekend onder de namen Nederlands Symfonieorkest en HET symfonieorkest) tussen 2007 en 2011 alle negen symfonieën op. De losse cd’s bleken de afgelopen jaren een groot succes, aldus het Orkest van het Oosten. „De visie van Jan Willem de Vriend op Beethoven wordt internationaal geprezen.”

Jan Willem de Vriend

Jan Willem de Vriend is sinds 2006 chef-dirigent bij Orkest van het Oosten in Enschede. Vanaf het seizoen 2015/2016 is hij bovendien benoemd tot principal conductor bij het Residentie Orkest in Den Haag en principal guest conductor bij het Orquestra Simfonica de Barcelone I Nacional Catalunya. Tussen 1982 en 2015 was De Vriend artistiek leider en violist van het door hem opgerichte ensemble Combattimento Consort Amsterdam. Dit ensemble, dat uitblonk in bekende maar vooral ook onbekende meesterwerken uit de periode 1600-1800, behoorde tot de absolute top in de Nederlandse klassieke muziek, en oogstte ook in het buitenland veel succes. In november 2012 heeft Jan Willem de Vriend de ‘Radio 4 Prijs’ uitgereikt gekregen. De zender roemde De Vriend om zijn creatieve bijdragen aan de klassieke muziek.

Beethovens symfonieën

Beethoven schreef tussen 1799 en 1824 negen symfonieën, waarvan de 3e, de 5e, de 6e en de 9e de bekendste zijn. Vaak componeerde Beethoven zijn symfonieën in paren: zo ontstonden de Vijfde en de Zesde in dezelfde tijd, evenals de Zevende en de Achtste.

De Negende, die hij acht jaar na zijn achtste voltooide, heeft een finale waarin vier zangsolisten en een koor voorkomen die de ”Ode an die Freude” zingen. Deze laatste echte symfonie voltooide hij in 1824. Hij was toen al volledig doof.

Benieuwd naar de cd? (verlopen)

We mogen vijf exemplaren van de cd weggeven. Het antwoord op de vraag: Clairy Polak was op 19 oktober 2012 met De Klassieken thuis bij Jan Willem de Vriend. Ze zat tijdens de uitzending op een bijzondere stoel, een dirigent uit 1871 had ook op die stoel gezeten. Wie was die dirigent? Het goede antwoord was: Willem Mengelberg. De winnaars zijn: dhr. Van der Velde uit Rotterdam, dhr. Van Kekem uit Groningen, mevr. Burggraaf uit Oosterhout, mevr. Streef uit Voorburg en dhr. Wilms Floet uit Haarlem. Van harte gefeliciteerd!

CD-informatie:

Ludwig van Beethoven

Complete symphonies

The Netherlands Symphony Orchestra/Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend.

Channel Classics CC72550

6 cd’s

Bekijk een interview met Jan Willem de Vriend over de symfonieën van Beethoven:

 

Deel dit artikel