De Prague Sinfonia o.l.v. Christian Benda nam alle ouvertures van Rossini op. Eerder verschenen de delen al op losse cd's, maar voor het eerst zijn de werken gebundeld in een mooie box.

Rossini

Hij is een van de meest geliefde operacomponisten: de Italiaan Gioachino Rossini (1792 - 1868). Hij kreeg in 1810 zijn eerste compositieopdracht voor een opera. In de jaren die volgden kreeg Rossini diverse opdrachten voor het schrijven van opera’s van instellingen als La Scala in Milaan. Vooral zijn komische werken, zoals 'Il barbiere di Siviglia' en 'La gazza ladra', vonden gretig aftrek. Zijn succes zorgde ervoor dat hij niet in militaire dienst hoefde en bezorgde hem bovendien naam tot ver buiten de Italiaanse landsgrenzen.

Rossini was pas begin twintig toen hij aangesteld werd als artistiek leider van twee theaters in Napels. Hij werd geacht jaarlijks een nieuwe opera te schrijven, maar was daarnaast vrij om ook voor andere opdrachtgevers te werken. 'Otello' (1816) is één van de opera’s, die in Napels in première ging en grote ophef veroorzaakte door een moord en zelfmoord op het toneel. Bij de reprise van het werk in Rome moest Rossini op last van de pauselijke autoriteiten een vrolijker einde aan het werk maken.

Benieuwd naar de cd's? (verlopen)

Wij mogen vijf exemplaren van de luxe cd-box weggeven. Stuur om kans te maken een mailtje naar klassiek[at]avrotros[dot]nl met als onderwerp 'Prijsvraag Rossini’ en vermeld daarin uw adresgegevens en het antwoord op de volgende vraag: Op ons YouTube-kanaal is Rossini's 'Petite messe solennelle’ te vinden. Wie was de dirigent tijdens dit concert? Het goede antwoord was Leonardo Garcia Alarcón. De winnaars zijn mevr. van der Graaf uit Rotterdam, dhr. De Vlieger uit Den Haag, dhr. van Amen uit Roosendaal, mevr. de Pouw uit Beusichem en dhr. Hanegraaf uit Soest. Van harte gefeliciteerd!

CD-info

Gioachino Rossini: Complete Overtures (4 cd’s)

Prague Sinfonia Orchestra o.l.v. Christian Benda

Naxos 8504048

Geniet vast van Gioachino Rossini's 'La Scala di Seta Overture':

Deel dit artikel