De pianist viert dit jubileum met het Franse strijkkwartet Quatuor Ebène.

Het kwartet is door Pressler uitgenodigd zijn verjaardag met hem te vieren tijdens een concert in Parijs in november 2013. Op het programma staan twee grote kamermuziekwerken: Dvoraks pianokwintet in A gr.t. en Schuberts Forellen-kwintet. Beide werken staan op de CD. Op de DVD vindt u daarnaast nog liederen uit Schuberts Winterreise, en werken van Debussy en Chopin. Pressler en het kwartet worden bijgestaan door tenor Christoph Prégardien en contrabassist Benjamin Berlioz.

Menahem Pressler

Pressler (Maagdenburg, 1923) en zijn Joodse familie ontvluchtten eind jaren 30 het nazibewind in zijn geboorteland. Via het toenmalig mandaatgebied Palestina kwam hij in 1955 in de Verenigde Staten terecht. In dat jaar was hij ook een van de oprichters van het Beaux Arts Trio, waar hij ruim 50 jaar deel van uitmaakte. Sinds het afscheid van het Beaux Arts Trio in 2008 treedt Menahem Pressler weer op als solist, maar ook werkt hij samen met kamerensembles als het Juilliard Quartet en het Emerson Quartet.

Quatuor Ébène

Quatuor Ébène bestaat uit vier strijkers: Pierre Colombet (viool), Gabriel Le Magadure (viool), Mathieu Herzog (alt viool) en Raphaël Merlin (cello). De mannen kregen les bij het beroemde Quatuor Ysaÿe aan het conservatorium van Parijs en later ook bij Gabor Takács in Genève en van componist bij György Kurtág. Het Quatuor Ébène is niet zomaar een strijkkwartet. Hoewel gepokt en gemazeld in het klassieke strijkkwartet-oeuvre, blijkt het viertal ook een talent te hebben voor jazzmuziek. Er bestaat geen enkele twijfel over de ongelooflijke veelzijdigheid van dit kwartet.

Prijsvraag

(verlopen)

We verloten vijf exemplaren onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: Wat is de geboortedatum van Menahem Pressler? Vul het antwoord in op het prijsvraagformulier onderaan deze pagina en maak kans.

De winnaars zijn: mevr. Klein Kalvenhaar uit Den Helder, dhr. van Katwijk uit Velp, mevr. de Rue uit Hilversum, dhr. van den Berg uit Weerselo en mevr. van Klinken uit Leeuwarden. Van harte gefeliciteerd!

Bekijk een voorproefje:

 

Deel dit artikel