Sinds 2012 wijdt het Duitse Diogenes Quartet zich aan het opnemen van Schuberts strijkkwartetten. De losse volumes kwamen al eerder uit en werden fantastisch ontvangen, en sinds deze maand zijn ze als complete set te verkrijgen. Luister naar zeven cd's vol vroege en late meesterwerken van Schubert!

Franz Schubert

De Weense Schubert was er op muzikaal gebied al vroeg bij: zijn broers en vader leerden hem op jonge leeftijd piano, viool en altviool spelen. Op zijn elfde kreeg hij een studiebeurs en vertrok hij naar een religieus seminarie, waar kapelmeester Antonio Salieri een groot talent in hem zag. Ondanks de drukte op school lukte het Schubert om in drie jaar tijd enorme hoeveelheden muziek te componeren; hij schreef symfonieën, missen, sonates, strijkkwartetten, opera’s en meer dan driehonderd liederen. Otto Erich Deutsch ordende ver na Schuberts dood zijn oeuvre, en ontdekte dat hij meer dan 988 stukken had geschreven, waaronder 15 strijkkwartetten.

Diogenes Quartet

Die strijkkwartetten zijn de afgelopen jaren door het Duitse Diogenes Quartet op cd gezet. Het Quartet werkte samen met Christian Starke, een expert op het gebied van Schubert. In Schuberts strijkkwartetten is zijn hele creatieve leven terug te vinden: in de vroegere kwartetten klinkt duidelijk de klassieke Weense stijl - fris, grappig en lyrisch. Maar de latere kwartetten zijn een stuk dramatischer, vol grimmigheid, Weltschmerz en wanhoop. Het Diogenes Quartet heeft zich grondig verdiept in Schuberts leven, en met succes: critici horen in de muziek de unieke expressie van Schubert en noemden de uitvoeringen "onberispelijk".

‘Complete String Quartets' (verlopen)

We mogen in totaal vijf exemplaren van de Schubert-verzamelbox van het Diogenes Quartet weggeven. Vul om kans te maken het onderstaande prijsvraagformulier in en geef antwoord op de volgende vraag: Op

22 mei j.l. werden er twee strijktrio's van Schubert gespeeld in Het Zondagochtend Concert. Door welk trio? Het antwoord was: het Lendvai String Trio. De winnaars zijn: dhr. Bolt uit Velserbroek, mevr. Pieters uit Groningen, mevr. Claessen uit Rotterdam, dhr. Roelfsema uit Groningen en dhr. Klaassen uit Zierikzee. Van harte gefeliciteerd!

CD-informatie

Franz Schubert: Complete String Quartets (7 cd’s)

Diogenes Quartet (Stefan Kirpal, Gundula Kirpal, Julia Barthel, Alba González i Becerra en Stephen Ristau)

Brilliant Classics 94468

Beluister een voorproefje van de 'Complete String Quartets' vol. 3:

 

Deel dit artikel