De Belgische violist Lorenzo Gatto en pianist Julien Libeer spelen op deze cd drie van Beethovens 'Vioolsonates'.

Lorenzo Gatto

De Belgische Lorenzo Gatto kreeg vanaf zijn vijfde jaar vioolles volgens de Suzuki-methode, een lesmethode waar speelplezier centraal staat. Op zijn 12e schreef hij zich in bij het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar hij de klassieke lesmethode voorgeschoteld kreeg. Via de Muziekkapel Koningin Elisabeth ging Gatto naar het Conservatorium te Wenen, waar hij sinds 2005 studeert. Tijdens de finaleweek van het prestigieuze Koningin Elisabeth-concours in 2009 won hij de publieksprijs, de Prix Musiq'3.

Julien Libeer

De Belgische pianist Julien Libeer won toen hij 20 jaar was de prestigieuze Juventusprijs. Sindsdien wordt hij gezien als één van de meest markante muzikale persoonlijkheden van zijn generatie. In 2012 nam de beroemde pianiste Maria João Pires Libeer onder haar hoede. Ze treden regelmatig samen op. Libeer is een veelgevraagd kamermuzikant en speelt met o.a. het Artemis en Alban Berg Strijkkwartet. Sinds 2014/2015 heeft hij een vaste samenwerking met Lorenzo Gatto.

Beethovens 'Vioolsonates'

De twee mannen spelen op de cd 'Beethoven: Violin Sonatas Nos 9 'Kreutzer', 4 & 2' drie vioolsonates. De 'Kreutzer Sonate' schreef Beethoven in 1803 voor zijn goede vriend violist Rudolphe Kreutzer, waarmee Kreutzer in één klap eeuwig beroemd werd. De 'Vioolsonates' nr. 2 en nr. 4 zijn iets minder bekend, maar net als de 'Kreutzer Sonate' prachtige en indrukwekkende werken.

Prijsvraag (verlopen)

We mogen vijf exemplaren van de cd weggeven. Geef om kans te maken antwoord op de volgende vraag: Afgelopen maand speelde pianist Julien Libeer in het NPO Radio 4-programma Spiegelzaal. Welke datum was dat? Het antwoord is: 17 april 2016. De winnaars zijn: dhr. Poort uit Zuidwolde, mevr. Hoevenaars uit Diemen, dhr. Kolmeijer uit Ridderkerk, dhr. Goemaere uit Rekkem (België) en mevr. Twigt uit Vlaardingen. Van harte gefeliciteerd!

CD-informatie

Ludwig van Beethoven: Vioolsonates nr. 9 (Kreutzer Sonate), nr. 4 en nr. 2

Lorenzo Gatto [viool] en Julien Libeer [piano]

Alpha Classics 00516

Bekijk een portret van pianist Julien Libeer:

 

Deel dit artikel