Binnenkort is de Britse toppianist Paul Lewis te horen in de serie Meesterpianisten in Het Concertgebouw.

Op zondag 5 juni zal hij een gevarieerd programma spelen met werken van Schubert, Brahms en Liszt.

Paul Lewis

Paul Lewis werd geboren op 20 mei 1972 in Liverpool. Zijn vader werkte in de haven en zijn moeder in de gemeenteraad. Musici waren er niet in zijn familie. Niettemin ontwikkelt Paul al jong een grote passie voor muziek. Lewis werd op veertienjarige leeftijd aangenomen in de Chetham’s School of Music in Manchester waar hij les kreeg van grote namen als Joan Havill en Alfred Brendel. In 1994 werd hij tweede laureaat van de World Piano Competition in London. Hij heeft wereldwijd veel lof geoogst met zijn Schubert- en Beethoven-cycli. Hij won een Edison, een Gramophone Award en een Diapason d’Or. Lewis behoort tot de belangrijkste interpreten van de Eerste Weense School.

Meesterpianisten

De serie wordt georganiseerd door Riaskoff Concert Management. Het zijnnrecitals van hoge kwaliteit door de beste pianisten ter wereld in een van de beste Concertzalen van de wereld. De serie Meesterpianisten begint in september aan haar 30e seizoen. Dat wordt gevierd met een jubileumconcert. Verder spelen in seizoen 2016-2017 grote namen als Alexander Gavrylyuk, Nelson Freire en Arcadi Volodos. De Zuid- Koreaan Seong-Jin Cho zal zijn debuut maken.

Brahms - Ballades, op.10

Brahms schreef de vier ballades rond zijn twintigste levensjaar en droeg ze op aan een vriend van hem, Julius Otto Grimm. De Ballades van Brahms zijn geïnspireerd op een nogal bloederige Schotse ballade over de vadermoordenaar Edward. Brahms kende dat gedicht via de Duitse vertaling van Gottfried Herder uit diens Stimmen der Völker.

CD

Op zijn nieuwste cd speelt Paul Lewis ook de ballades van Brahms. Daarnaast speelt hij met het Zweeds Radio Symfonieorkest o.l.v. Daniel harding het Eerste Pianoconcert van Brahms. Benieuwd? We mogen vijf exemplaren van de cd weggeven. Geef om kans te maken antwoord op de volgende vraag: Welk ander werk van Brahms speelt Paul Lewis op 5 juni in Het Concertgebouw? Het goede antwoord was: Drei Intermezzi Opus 117. De winnaars zijn: mevr. De Bruijn uit Vlaardingen, dhr. Boeren uit Haarlem, mevr. Wever uit Utrecht, mevr. Ouderkerken uit Sneek en dhr. Eilander uit Schalkhaar. Van harte gefeliciteerd!

CD-informatie

Johannes Brahms

Piano Concerto no.1 en ballades op.10

Paul Lewis, piano

Swedish Radio Symphony Orchestra o.l.v Daniel Harding

Harmonia Mundi  HMC 902191

Beluister een voorproefje:

Deel dit artikel