Op de cd 'Strains of Caledonia' wordt het prachtige en ruige landschap van Schotland geëerd. Met de muziek van Bruch en Mendelssohn-Bartholdy nemen drie orkesten u mee op een ontdekkingsreis door de bijzondere, heuvelachtige natuur.

Schotland door Felix Mendelssohn-Bartholdy

Mendelssohn componeerde in 1830 de ouverture 'The Hebrides', beter bekend als 'Fingal's Cave', na een bezoekje aan de Fingal's Cave op het eiland Staffa aan de Schotse westkust. De ouverture is onderdeel van een concert, maar is een werk op zich en wordt tegenwoordig los van de rest gespeeld. Een andere ode aan Schotland is Mendelssohns 'Derde Symfonie', met de bijnaam 'Scottish'. De inspiratie voor dit werk kreeg hij tijdens een wandeltocht door Schotland, waarbij hij de ruïnes van de Holyrood Chapel in Edinburgh bezocht. "In the deep twilight we went today to the palace were Queen Mary lived and loved...The chapel below is now roofless. [...] Everything is ruined, decayed, and the clear heavens pour in. I think I have found there the beginning of my 'Scottish' Symphony."

Schotland door Max Bruch

Ook de componist Max Bruch had een zwak voor Schotland. Zijn 'Scottish Fantasy', een compositie voor viool en orkest, werd opgedragen aan de violist Pablo de Sarasate. Het werk is gebaseerd op bekende Schotse volksmelodieën als 'Through the Wood Laddie' en 'Hey Tuttie Tatie'. Ondanks dat Bruch tot ver na het componeren van de 'Scottish Fantasy' nog nooit in Schotland was geweest, wilde hij wel graag de Schotse cultuur eren. Daarom gaf hij een prominente plek voor de harp.

Strains of Caledonia

Deze drie werken van Mendelssohn en Bruch worden op de cd 'Strains of Caledonia' door drie orkest gespeeld. Cleveland Orchestra o.l.v. Georg Szell speelt Mendelssohns 'Fingal's Cave', State Symphony Orchestra of USSR o.l.v. Gennady Rozhdestvensky speelt samen met violist David Oistrakh Bruchs 'Scottish Fantasy' en The New York Philharmonic Orchestra o.l.v. Leonard Bernstein bijt zich in Mendelssohns 'Derde Symfonie'. Met deze cd waant u zich tussen de prachtige bergen van het adembenemende Schotse landschap.

Benieuwd? We mogen vijf exemplaren van de cd weggeven. Geef om kans te maken antwoord op de volgende vraag: De Russische violist David Oistrakh overleed in 1974 in Amsterdam. Hij was daar om samen met het Amsterdams Philharmonisch Orkest een cyclus te dirigeren. Van welke componist was die cyclus? Het antwoord is: Brahms. De winnaars zijn: dhr. van Sambeeck uit Bladel, mevr. Krings uit Mijdrecht, dhr. Lindhout uit Bruinisse, dhr. van Gorp uit Tilburg en mevr. Postma uit Groningen. Van harte gefeliciteerd!

CD-informatie

Strains of Caledonia

Mendelssohn-Bartholdy's 'Ouverture 'The Hebrides' (Fingak's Cave), Op. 26' door Cleveland Orchestra o.l.v. George Szell

Bruchs 'Scottish Fantasia, Op. 46' door violist David Oistrakh en State Symphony Orchestra of USSR o.l.v. Gennady Rozhdestvensky

Mendelssohn-Bartholdy's 'Symphony No.3, Op. 56' door New York Philharmonic Orchestra o.l.v. Leonard Bernstein

PRD 250 328

Beluister een voorproefje: violist David Oistrakh speelt Bruchs 'Scottish Fantasy':

 

Deel dit artikel