Florence Foster Jenkins: “Mensen kunnen zeggen dat ik niet kan zingen, maar niemand kan zeggen dat ik niet gezongen heb.”

Florence Foster Jenkins werd geboren in 1868. Haar droom was een zangcarrière te hebben en daarin werd ze niet tegengehouden door haar gebrek aan talent. Als kind kreeg ze pianoles, waarna ze naar het buitenland wilde om muziekles te volgen. Haar rijke vader zag geen talent in haar en weigerde de studie van zijn dochter te betalen. Na het overlijden van haar vader in 1909 erfde Florence een vermogen, dat haar in staat stelde haar beoogde muzikale carrière weer op te pakken. Ze nam zanglessen en begon in 1912 met het geven van optredens. Na de dood van haar moeder in 1928 kreeg de toen 60-jarige Florence nog meer vrijheid en financiële middelen om haar droom uit te laten komen.

Privérecitals

Jenkins gaf recitals voor vrienden en kennissen. Ondanks, of waarschijnlijk dankzij, haar gebrek aan talent wist ze haar publiek tijdens optredens te amuseren. Ze vergeleek zichzelf met beroemde sopranen en deed de kritieken op haar vocale kwaliteiten af als jaloezie.

Carnegie Hall

Slechts één keer trad in het openbaar op; op 25 oktober 1944 zong zij op 76-jarige leeftijd in Carnegie Hall. Twee dagen na dit uitverkochte optreden kreeg Florence Jenkins een hartaanval. Ze overleed een maand later en daarmee kwam er na 32 jaar een eind aan haar zangcarrière.

Film

Vanaf donderdag 19 mei 2016 draait in de Nederlandse bioscopen de film Florence Foster Jenkins, met in de hoofdrol Meryl Streep als de Amerikaanse operazangeres die de geschiedenis in is gegaan als ’s werelds slechtste sopraan.

Prijsvraag (verlopen)

We mogen vijf exemplaren van de cd weggeven. Geef om kans te maken antwoord op de volgende vraag: Op de cd staat onder andere Der Hölle Rache uit Mozarts Zauberflote. In maart 2016 koos Hero Muller in zijn Klassieke Hart ook voor Der Hölle Rache, maar dan gezongen door iemand anders. Door wie? Vul uw antwoord in het onderstaande prijsvraagformulier in. Het goede antwoord was: Cristina Deutekom. De winnaars zijn: mevr. Bruinsma uit Tijnje, dhr. Melissen uit Waalre, dhr. Boer uit Sliedrecht, mevr. Stoop uit Terheijden en dhr. Melissen uit Roosendaal. Van harte gefeliciteerd!

CD-informatie

The truly unforgettable voice of Florence Foster Jenkins

Florence Foster Jenkins, sopraan

Cosmé McMoon, piano

Sony Classical 88985319622

Bekijk de filmtrailer:

 

Deel dit artikel