Deze maand is er een documentaire in première gegaan over Yo-Yo Ma’s Silk Road Ensemble. Gelijktijdig is er een cd uitgebracht met de bijbehorende muziek, door muzikanten van over de hele wereld.

Yo-Yo Ma

Yo-Yo Ma's Chinese ouders zijn musici. Moeder is zangeres en vader componeert en dirigeert. Als Yo-Yo Ma vier jaar oud is, krijgt hij van zijn vader de eerste cellolessen. Al snel wordt zijn bijzondere talent opgemerkt. Op zijn vijfde treedt hij voor het eerst voor het grote publiek op. Als hij zeven is, de familie is dan naar Amerika geëmigreerd, speelt hij voor John F. Kennedy. In de afgelopen decennia is Yo-Yo Ma uitgegroeid tot één van de grootste en meest veelzijdige musici van dit moment.

Silk Road Ensemble

Yo-Yo Ma staat bekend om zijn onuitputtelijke ijver om nieuwe, bijzondere projecten op te zetten. Zo begon hij in 1998 met het Project Zijderoute. Hiermee promoot Ma het onderzoek naar de culturele, artistieke en intellectuele tradities langs de eeuwenoude Zijderoute. In het kader van dit project voerde hij diverse nieuw geschreven werken uit met het speciaal voor het project opgerichte Silk Road Ensemble. Het ensemble bestaat nog steeds en wordt gevormd dor een groep van ongeveer 60 musici, componisten en arrangeurs uit de landen aan de Zijderoute. Het Ensemble maakt gebruik van verschillende instrumenten uit de regio zoals een pipa (een Chinese luit), een duduk (een Armeens dubbel riet en hout), een Shakuhachi (een Japanse bamboefluit) en een Morin khuur (een Mongoolse viool).

Documentaire

'The Music of Strangers: Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble' is nu te zien en de Verenigde Staten. Yo-Yo Ma komt tijdens zijn reizen over de hele wereld in aanraking met vele verschillende soorten muziek en richtte zo het Silk Road Ensemble op. De documentaire volgt deze groep diverse instrumentalisten, zangers, componisten, arrangeurs, beeldend kunstenaars en vertellers terwijl ze de kracht van muziek om de traditie te behouden verkennen, een culturele evolutie vormen en inspireren tot hoop. De internationale artiesten discussiëren geruime tijd over hun filosofieën omtrent muziek en cultuur.

CD en prijsvraag (verlopen)

Bij de documentaire komt ook een cd uit, met muziek van/door de musici die in de documentaire aan het woord komen. De cd bestaat uit 13 tracks, allemaal uit verschillende landen die een muzikaal thuis zijn voor een of meer leden van het ensemble. Wereldmuziek dus, uit landen als India, China en Macedonië. Wij mogen vijf exemplaren van de cd weggeven. Vul om kans te maken het onderstaande prijsvraagformulier in en geef antwoord op de volgende vraag: In 1999 liet Yo-Yo Ma zijn cello per ongeluk in een taxi liggen. Wat was de naam van de taxi-chauffeur? Het goede antwoord was: Disashi Lukumwena. De winnaars zijn: mevr. Steggelen uit Huissen, dhr. Treurniet uit Den Haag, mevr. Bertens uit Tilburg, mevr. Van Steen uit Arnhem en mevr. Vermeij uit Nieuwkoop. Van Hart gefeliciteerd!

CD-info

Sing Me Home

Yo-Yo Ma, cello

Silk Road Ensemble

Sony Masterworks 88875181012

Voorproefje van de documentaire:

 

Deel dit artikel