2016 is het jaar dat Queen-zanger Freddie Mercury 70 jaar zou zijn geworden èn het jaar waarin zijn 25e sterfdag valt. Een goede reden dus om The Queen Symphony opnieuw uit te brengen op cd en dvd.

Symfonie

In 1974 zei Freddie Mercury dat hij wilde dat iedereen zijn eigen interpretatie aan de nummers van Queen zou geven. Dat is precies wat Tolga Kashif deed toen hij in 2002 The Queen Symphony componeerde. Het is geen medley van Queen-nummers; de oorspronkelijke opbouw van de nummers liet hij los. Hij haalde de kenmerkende melodieën, lijnen en akkoorden uit de muziek en componeerde op die basis een volledig nieuwe zesdelige symfonie.

Als u goed luistert, hoort u stukjes uit de bekendste Queen-songs voorbij komen, onder andere Radio Gaga, The Show Must Go On, Another One Bites the Dust, Bicycle Race, Who Wants to Live Forever en natuurlijk Bohemian Rhapsody.

Première

Het werk ging op 6 november in 2002 in première. Tolga Kashif dirigeerde het Royal Philharmonic Orchestra in The Royal Festival Hall in Londen. In het publiek zaten de gitarist en drummer van Queen, Brian May en Roger Taylor, en ook Jer Bulsara, de moeder van Freddie Mercury.

Freddie Mercury

Freddie Mercury werd op 5 september 1946 op Zanzibar geboren als Farrokh Bulsara. Zijn vroege jeugd bracht hij door in India en in 1963 verhuisde het gezin naar Middlesex, Engeland. Hij deed de kunstacademie en leerde zichzelf pianospelen. Samen met gitarist Brian May, drummer Roger Taylor en bassist John Deacon vormde hij de Britse rockgroep Queen. Mercury stond bekend om zijn extraverte podiumpersoonlijkheid en zijn explosieve optredens. Hij had een stembereik van vier octaven, wat buitengewoon is voor een mannelijke zangstem. Freddie Mercury overleed op 24 november 1991 aan de gevolgen van Aids.

Prijsvraag (verlopen)

We verloten vijf exemplaren van de cd onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: Lenie 't Hart koos in de rubriek Het Klassieke Hart voor muziek van Mercury, welk werk was dat?  Vul het onderstaande prijsvraagformulier in om kans te maken. Het goede antwoord was ‘Barcelona’. De winnaars zijn mevr. N. Karasahin-Brenker uit Maastricht, mevr. N. van Heck uit Wijhe, mevr. A. Zwiggelaar uit Tzum, dhr. L. Sieders uit Koekange en dhr. J. Beekman uit Lochem. Van harte gefeliciteerd!

Cd-informatie

The Queen Symphony: cd en dvd

Royal Philharmonic Orchestra o.l.v Tolga Kashif

London Voices, London Oratory School Choir

Warner Classics 2564602189

</div></body></html>

Deel dit artikel