Een van Nederlands grootste opera-zangeressen is op 82-jarige leeftijd overleden. De AVRO zendt 10 augustus een interview uit 1996 met haar uit.

In verband met haar overlijden zenden we zondag 10 augustus om 16:05 uur het gesprek dat Karel van de Graaf in 1996 met de zangeres had uit.

Cristina Deutekom praat hierin onder meer over haar optredens op diverse wereldpodia, de vertolking van emoties in opera's en over de slotscène van de opera Tosca met Montserrat Caballé.

Deutekom en Van de Graaf worden gevolgd tijdens een rit in een calèche door Rome, onder andere langs het amfitheater. In het atelier van het Romeinse operatheater toont ze vervolgens de door haar gedragen kostuums. In het operatheater heeft Deutekom bovendien een gesprek met Luigi Bellingardi, oud-operarecensent van de Corriere della Sera.

Zondag 10 augustus om 16:05 uur op Nederland 2

Koningin van de Nacht

Na een aantal kleine rollen brak zij in 1963 door als Koningin van de Nacht in Mozarts Die ZauberflÖte, ze zong deze rol bij alle grote operahuizen en ook bij de Metropolitan Opera in New York. Haar stem kenmerkte zich door een erg groot bereik, wat ook zeker te horen was in haar vertolkingen van de Koningin van de Nacht.

Tenoren

Ze zong met zo ongeveer alle grote tenoren uit haar tijd, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, Carlo Bergonzi en nog meer.

Hartklachten

Haar carrière beëindigde ze in 1986 na hartklachten tijdens een voorstelling van de opera Amaya in Bilbao. Na een herseninfarct in 2004 trok ze zich terug uit het openbare leven. Wel was ze in 2011 nog te gast in AVRO's De Tiende van Tijl, waar ze als jurylid een nieuwe Koningin van de Nacht koos. 

Deel dit artikel