Violiste Emmy Verhey neemt na ruim vijftig jaar afscheid van de Nederlandse concertpodia. Vrijdag 30 oktober staat ze voor de laatste keer in de Westvest90-kerk in Schiedam.

In het najaar van 2015 neemt violiste Emmy Verhey afscheid van het concertpodium. Na decennia lang het boegbeeld van de klassieke muziek in Nederland te zijn geweest, kondigde Verhey na ruim vijftig jaar haar afscheid aan. En dat gaat niet ongemerkt voorbij! Met een Afscheidstournee reist ze voor de laatste keer langs de Nederlandse theaters.

Emmy Verhey

Verhey kreeg op haar zevende voor het eerst vioolles, van haar vader violist Gerard Verhey. Ze had talent: bestempeld als wonderkind werd ze op achtjarige leeftijd door vioolpedagoog Oskar Back aangenomen. Haar debuutoptreden was met het Frysk Orkest in Leeuwarden. Op zeventienjarige leeftijd was ze de jonge laureaat op de Internationale Tsjaikovskiwedstrijd in Moskou, en haalde hiermee een platencontract binnen. Haar eindexamen, waar ze met alleen maar 10'en afstudeerde, kreeg zo veel belangstelling, dat het plaatsvond in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. In haar carrière speelde Verhey op alle belangrijke muziekpodia van de wereld, trad ze op met dirigenten als Mariss Jansons en Bernard Haitink, speelde ze samen met violisten als Yehudi Menuhin en Igor Oistrach en bracht ze meer dan 50 plaat- en cd-opnamen uit.

Prijsvraag (verlopen)

Vrijdag 30 oktober speelt Emmy Verhey haar Afscheidstour in de prachtige Westvest90-kerk in Schiedam. Samen met altviolist Giles Francis, celliste Amparo Lacruz en pianisten Nata Tsvereli en Paul Komen speelt ze een paar van haar meest dierbare werken, zoals Schumanns 'Pianokwartet in Es opus 47' en Dvořáks 'Pianokwartet in Es opus 87'. Geef om kans te maken het juiste antwoord op de volgende prijsvraag: Emmy Verhey speelt op een viool van vioolbouwer Guarneri. Uit welk jaartal komt haar viool? Vul het antwoord in op het onderstaande prijsvraagformulier. Het antwoord is: 1676.

De winnaars zijn: dhr. Stoep uit Malden, dhr. Op de Laak uit Uden, dhr. de Vlieger uit Den Haag, mevr. van de Steenoven uit Breda en mevr. Kistemaker uit Noorden. Van harte gefeliciteerd!

Concertinformatie

Afscheidsconcert van violiste Emmy Verhey

Emmy Verhey [viool], Giles Francis [altviool], Amparo Lacruz [cello], Paul Komen [piano] en Nata Tsvereli [piano]

Schumann: Pianokwartet in Es, Op. 47

Janácek: Vioolsonate

Dvorák: Pianokwartet in Es, Op. 87

Wanneer: Vrijdag 30 oktober 2015, om 20.15 uur

Waar: Westvest90-kerk, Westvest 90 te Schiedam

In het tweede seizoen van De Tiende van Tijl ging Emmy Verhey een experiment aan: hoeveel geld en waardering zou ze krijgen als straatmuzikant? Bekijk het fragment:

 

Deel dit artikel