Van 20 t/m 22 maart vindt in de Westvest90-kerk in Schiedam het Chopin Festival plaats. Drie dagen lang zijn er concerten en masterclasses rondom één gemeenschappelijk thema: componist Frédéric Chopin.

Chopin Festival 2015

Dit jaar vindt de eerste editie van het Chopin Festival plaats. Jonge toptalenten, onder andere pianist Nicolas van Poucke en zijn zus, celliste Ella van Poucke, spelen Chopins allermooiste werken. “Het grote publiek denkt bij Chopin aan zijn romantische melodieën en de heerlijke klanken om bij weg te dromen, en terecht”, zegt de 21-jarige Nicolas van Poucke. “Maar bovenal was Chopin een geniaal en baanbrekend componist. Hij zag mogelijkheden die anderen niet zagen en heeft het componeren voor met name de piano drastisch veranderd. Hij is van grote invloed geweest op talrijke componisten die na hem kwamen.” Naast broer en zus van Poucke speelt onder meer pianist Mengjie Han (winnaar van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours), zowel solo als met zijn Amatis Piano Trio, en geeft de Franse meesterpianist Jean-Bernard Pommier een gratis masterclass. De zaterdagmiddag is het podium voor leerlingen van de Jong Talent Klassen van de conservatoria van Den Haag en Amsterdam.

Locatie

De Westvest90-kerk wordt door steeds meer musici gezien als een equivalent van de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam: na een grondige renovatie is de akoestiek en de klimaatbeheersing aangepakt, waardoor de kerk een ideale concert- en opnamelocatie is geworden. Er zijn inmiddels zo'n 100 cd's opgenomen, door onder andere Hannes Minnaar en Maria Fiselier, maar ook internationale musici als Rachel Podger, Anna Fedorova en Alexander Gavrylyuk komen er graag.

Prijsvraag

(verlopen)

We mogen 10x2 vrijkaarten weggeven voor het Avondconcert van vrijdag 20 maart, om 20.15 uur. Tijdens het Avondconcert spelen pianiste Rosalía Gómez Laheras (winnares van het Young Pianist Foundation Concours 2013), pianist Nicolas van Poucke en Nicolas' zus, celliste Ella van Poucke, prachtige werken van Chopin. Op het programma staan Chopins 'Mazurka's opus 17', 'Scherzo nr. 4', 'Sonate nr. 3' en 'Sonate voor cello en piano'.

Vul om kans te maken op twee vrijkaarten onderstaand prijsvraagformulier in en geef antwoord op de volgende vraag: Waar staat de naam van de Schiedamse kerk Westvest90 voor? De prijsvraag loopt t/m dinsdag 17 maart.

De winnaars zijn: mevr. Cuppen-Kloeg uit Deurne, dhr. Wiggers uit Bilthoven, mevr. Duijsman uit Leiden, dhr. van den Burg uit Nijmegen, mevr. Vercammen uit Leiden, mevr. Hörchner uit Veenendaal, mevr. Knigge uit Rijswijk, dhr. Vink uit Lelystad, dhr. Weening uit Lelystad en dhr. Breevoort uit Maassluis. Van harte gefeliciteerd!

Kijk voor meer informatie over het Chopin Festival en de kaartverkoop op de website van Stichting Westvest90.

Deel dit artikel