Zondag 1 februari komt de 86-jarige 'Il Maestro' Morricone naar Nederland voor een concert vol klassiekers. Schroef uw kennis van filmmuziek vast op met de Radio 4 filmquiz en het non-stop webkanaal met klassieke filmmuziek.

Het leek even alsof Ennio Morricone niet meer naar Nederland zou komen: het geplande concert werd meerdere malen uitgesteld door een hernia en een langdurige herstelperiode. Maar 1 februari staat hij dan toch in de Ziggo Dome, samen met een volledig symfonieorkest en een 75-koppig koor. Ook sopraan Susanna Rigacci en de Portugese Dulce Pontes komen mee. Op het programma, met de naam 'The 50 Years of Music Tour', staan alle grote klassiekers van 'Il Maestro': van The Good, The Bad and The Ugly tot de ultieme klassieker Once Upon A Time In The West.

Morricone

De Italiaanse componist Morricone componeerde en orkestreerde muziek voor meer dan 500 films en televisieseries, maar is van meer markten thuis: hij schreef meer dan 100 popsongs, zo'n 150 opera's en een groot aantal viool- en pianoconcerten. Zijn bekendste werken komen uit de westernfilms van regisseur Sergio Leone: For a Few Dollars More, The Good, The Bad & The Ugly, Once Upon a Time in the West en Once Upon a Time in America. Morricone werd vijf keer genomineerd voor een Oscar en won in 2007 de Honorary Academy Award. Morricone's muziek is een inspiratiebron voor verschillende muziekgenres: zo zijn er hip-hopartiesten die de melodie├źn van Morricone gebruiken, maar zijn er ook sporen te vinden in de muziek van onder andere Metallica, Muse en The Ramones.

Bekijk de website van Mojo Concerts voor meer informatie en de kaartverkoop van 'The 50 Years of Music Tour' van Ennio Morricone.

Filmquiz en webkanaal

Weet u alles over de filmmuziek van Morricone? Of in welke Kubrick-film muziek van Schubert zit? Doe dan de NPO Radio 4 filmquiz en test uw kennis! Wilt u liever non-stop lekker luisteren naar ultieme filmmuziekklassiekers? Ook dat kan, bij het NPO Radio 4 webkanaal met 24/7 klassieke filmmuziek.

Spike dirigeert Morricone

De winnaar van Maestro 2014, Spike van Zoest, mocht tijdens het programma zijn favoriete klassieke muziek kiezen om te dirigeren. Hij koos voor het prachtige en emotionele Once Upon a Time in the West van Morricone. Kijk het optreden terug.

Deel dit artikel