Concerttip: het Egidius Kwartet en College zingen in vier concerten hun project Leidse Koorboeken: deel 5.

Na de vorige delen in het project Leidse Koorboeken is het in dit deel tijd voor muziek geschreven tijdens een van de meest roerige periodes uit de Nederlandse (kerk)geschiedenis: de beeldenstorm. Terwijl de rest van kerkelijk Nederland in 1566 toneel is voor plunderingen, vernielingen en onrust, is de Leidse Pieterskerk een bron van mooie kerkmuziek.  

Prachtige Maria-motetten werden in deze roerige tijd geschreven door zangmeester Joannes Flamingus. De originele stukken van bekende en onbekende componisten maken deel uit van een prachtige verzameling in het koorboek. Deze stukken brengen het kwartet en het college ten gehore, zij proberen het publiek mee te nemen naar het jaar 1566: de onheilspellende sfeer op de achtergrond, maar de op de voorgrond de koormuziek; gericht op het eeuwige.

Onbekend werk

Het project van de Leidse koorboeken ontstond toen een aantal musicologen erachter kwam dat er in een Nederlands archief nog onbekende werken lagen van bekende componisten. Vivaldi en Telemann in een vergeten hoekje. Het Egidius kwartet besloot deze stukken te zingen in een concertreeks. Om de grote klankdiversiteit te waarborgen doen ze dit met ondersteuning van een aantal extra zangers: het Egidius College.

Het Egidius Kwartet werd opgericht in 1995 en bestaat uit vier topzangers uit Ton Koopman’s toenmalige Amsterdam Baroque Choir. Al hun projecten en concerten draaien om het zingen van Renaissance en hedendaagse muziek uit de Lage Landen.

Kaarten winnen (verlopen)

Win kaarten voor dit concert van het Egidius Kwartet en College! We geven 3x2 kaarten weg voor Leiden en 2x2 kaarten naar keuze weg.

Uitvoerenden

Egidius Kwartet en College

Programma

Koorboek 5, codex E

Locatie

do 29 mei 20.15u Pieterskerk, Leiden

vr 30 mei 20.15u Domkerk, Utrecht

za 31 mei 19.30u Martinikerk, Groningen

zo 1 juni 15.00u Grote Kerk, Alkmaar

Deel dit artikel