Van 9 t/m 25 oktober 2014 vindt in Amsterdam de vierde editie van het Geelvinck Fortepiano Festival plaats.

Het festival wordt georganiseerd door de Sweelinck Collectie van het Museum Geelvinck Hinlopen Huis; de grootste collectie historische piano’s van Nederland. Het festival eert de historische pianoforte, de voorloper van de piano zoals we die tegenwoordig kennen.

Topmusici uit de hele wereld spelen tijdens het festival op gerestaureerde, historische pianofortes, vleugels, tafelpiano’s en klavichords van de Sweelinck Collectie. De kern bestaat uit acht avondconcerten in de Posthoornkerk en negen premières, met daarnaast concoursen voor fortepianisten, forums, masterclasses en diverse concerten op historische locaties in en rondom Amsterdam.

Win kaarten (prijsvraag is verlopen)

Wij mogen 5x2 kaarten weggeven voor twee verschillende concerten: Schubert gespeeld op Fortepiano en Diepenbrock gespeeld op zijn eigen vleugel; een Erard vleugel uit 1830. Om kans te maken op de kaarten, kunt u in het onderstaande formulier uw gegevens invullen, samen met uw voorkeur voor één van de twee concerten. 

De winnaars van het concert Schubert op fortepiano zijn Nikki van Zanen, Wilma Bannink, Leo Wiggers, Henny Gieling en André Fraats. De winnaars van het concert Diepenbrock op een Erard vleugel zijn Cora Prast, Wil Janssen, Céline Driessen, Pim Meerman en Elisabeth Frijmersum. Van harte gefeliciteerd en veel plezier!

Schubert op fortepiano

Op dinsdag 21 oktober, om 20.15, spelen pianist Willem Brons en zijn leerlinge Wakana Schimizu uit Tokio op fortepiano een Schubertrecital in Museum Geelvinck Hinlopen Huis. Op het programma staan Sonate in C klein D958, Fantasie in F klein en Sonate in A groot D959. Kijk voor meer informatie over het concert op de website van Geelvinck.

Diepenbrock op een Erard vleugel

Op donderdag 23 oktober, om 20.15, spelen David Kuijken (piano), Marta Liébana Martínez, Irene Maessen (sopraan) en Stephan Heber (cello) in de Posthoornkerk het première-concert van Diepenbrocks composities voor zang, piano en cello, op Diepenbrocks eigen Erard vleugel uit 1830. Daarnaast spelen ze werken van Diepenbrocks tijdgenoten Debussy, Mendelssohn en Fauré. Na de pauze wordt er een programma gespeeld met als thema de Eerste Wereldoorlog. Onder andere ‘Noël des enfants qui n’ont plus de maison’ van Debussy en ‘Landstormlied’ van Diepenbrock komen voorbij. Kijk voor meer informatie over het concert op de website van Geelvinck.

Kijk voor een voorproefje van Diepenbrock vast naar een korte documentaire over het Nederlands Philharmonisch Orkest, dat 'Die Nacht' van Diepenbrock speelt, en de registratie van een balletvoorstelling, gedanst op de Marsyas-suite en Elektra-suite van Diepenbrock tijdens Festival Classique 2013

 

Deel dit artikel