De verjaardag van een componist als Bach kan natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Op 21 maart organiseert 24classics voor de tweede keer een ‘Happy Bachdag’ in Amsterdam: een dag vol Bachconcerten op onverwachte locaties. Wat dacht u van een concert in een winkel? Of in een parkeergarage, café of sportschool?

Bach & Breakfast

Maar liefst tien winkeliers in de Staalstraat in Amsterdam laten zaterdag 21 maart alleen maar Bach door hun zaak klinken. Ook de Pekmarkt gaat mee en presenteert een vol programma met Bach op onder andere piano en accordeon. In de Zuiderkerk vindt vroeg op de dag een heus ‘Bach & Breakfast’ plaats: koffie, een warme croissant en een Cellosuite. Kijk voor het volledige programma van de Happy Bachdag op de website van 24classics.

Erfenis

Bach (1685-1750) maakte naam als concertmeester aan het hof van Weimar, en later als kapelmeester in Anhalt-Köthen. De componist was altijd al productief, maar schreef de meeste muziek als Cantor in Leipzig, waar hij iedere zondag een nieuwe cantate moest aanleveren. In zijn eigen tijd had hij gedurig te lijden onder de concurrentie van componisten als Telemann en Händel, die beter in de markt lagen. Dat we ons nu zijn enorme bijdrage aan de muziek herinneren is te danken aan componist Felix Mendelssohn (1809-1847). Hij liet in 1829 voor het eerst sinds de dood van Bach de Matthäus Passion uitvoeren.

Kom alvast in de stemming! Beluister deze fluitsonate (BWV1035) door Jed Wentz (traverso) en Musica ad Rhenum:

</body></html>

Deel dit artikel