Blaasorkest, popband, jongensclub, strijkkwartet, theatercollectief, muziekingenieurs, orgelbouwers,… Calefax heeft talloze gedaantes. Het kenmerkt het avontuurlijke karakter van dit unieke Nederlandse muziekensemble. Het Calefax Rietkwintet bestaat dit najaar 30 jaar, en dat vieren ze met een jubileumtournee en het boek 'Calefax en de Caleidoscoop'.

Calefax Rietkwintet

Vanaf het allereerste begin, op de middelbare school in 1985, zijn de rietblazers van Calefax op zoek naar vernieuwing. Als kwintet hebben ze een heel nieuw genre in het leven geroepen; sinds de oprichting van Calefax zijn er overal in de wereld rietkwintetten ontstaan. Het Calefax Rietkwintet bestaat uit hoboïst Oliver Boekhoorn, klarinettist Ivar Berix, saxofonist Raaf Hekkema, basklarinettist Jelte Althuis en fagottist Alban Wesly.

Het repertoire van Calefax omvat vele eeuwen muziek. Ze maken eigen arrangementen van klassieke kamermuziek voor hun unieke rietkwintetbezetting, en daarnaast zijn er zo'n honderd nieuwe werken voor Calefax geschreven. Er zitten ook invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie in de composities van Calefax; die invloeden hebben ze te danken aan diverse reizen en samenwerkingen met collega-musici.

'Calefax en de Caleidoscoop'

Calefax bestaat in 2015 30 jaar, en dat vieren ze met een jubileumboek en een jubileumtournee. 'Calefax en de Caleidoscoop' is een tweedelige jubileumuitgave: een boek en een cd in één. Op de cd staan o.a. werken van Schumann en Grieg; in het boek vertelt journalist en presentator Lex Bohlmeijer het uitzonderlijke verhaal van Calefax. Het totaal is een uniek groepsportret met aandacht voor de individuele musici, opgetrokken uit interviews, foto's, anekdotes, herinneringen van collega's en documentair materiaal. Het eerste exemplaar van het boek wordt zondag 25 oktober uitgereikt aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschapper, Jet Bussemaker. Dit is tijdens het jubileumconcert van Calefax.

Jubileumtournee

Calefax Rietkwintet reist vanaf 24 oktober met hun jubileumtournee langs zeven concertzalen. Dit doen ze niet alleen: ze omringen zich met een keur aan gastsolisten waarmee ze de afgelopen decennia hebben samengewerkt. Naar ieder concertpodium neemt Calefax andere solisten mee, en halen ze samen herinneringen op. De gastsolisten zijn Louis van Dijk, Liza Ferschtman, Ivo Janssen, Nora Fischer, Louis van Dijk en Stefan Lakatos. Calefax zelf speelt een speciale jubileumcompositie van Rob Zuidam, naast een splinternieuw arrangement van Ravels schitterende 'Ma mère l'oye'. De concerten worden afgesloten door de Syrische klarinettist en componist Kinan Azmeh, die de avond samen met Calefax en de gastsolisten feestelijk afsluit.

Kijk voor meer informatie over de jubileumtournee van Calefax op hun website.

Prijsvraag (verlopen)

We verloten 5x2 kaarten voor het jubileumconcert van Calefax Rietkwintet op zaterdag 24 oktober in Rotterdam (om 20.15 uur in De Doelen) of op zondag 25 oktober in Amsterdam (om 20.15 uur in het Muziekgebouw aan 't IJ). Vul in het onderstaande prijsvraagformulier het antwoord in op de volgende vraag: Op welke Amsterdamse school werd in 1985 het Calefax Rietkwintet opgericht (toen nog een kwartet, bestaande uit vier jongens uit het schoolorkest)?

De winnaars zijn: mevr. de Wit uit Amsterdam, mevr. Kruijer uit Eindhoven, dhr. van Beeck uit Rotterdam en mevr. Burggraaf uit Oosterhout. Van harte gefeliciteerd!

 

Deel dit artikel