Maandag 5 oktober is er in een groot aantal JT-bioscopen in Nederland live de opera 'Le nozze di Figaro' te volgen, gespeeld door The Royal Opera.

Le nozze di Figaro

Mozarts opera 'Le nozze di Figaro' (Figaro's bruiloft) is het levendige bewijs van Mozarts grote muzikale talent. De bombastische opera is gebaseerd op een blijspel van Beaumarchais, een toneelstuk dat door het chique Wenen gezien werd als een te onbeschaamd en bedreigend werk voor de gevestigde orde. Mozart trok zich hier niks van aan en maakte een opera van het stuk. Lorenzo da Ponte schreef in zes weken het libretto, waarbij hij alle politieke aspecten van het toneelstuk weghaalde.

De opera werd in 1786 voor het eerst uitgevoerd, met Mozart zelf achter de piano. De opera duurt in totaal drieënhalf uur - maar bij de première was het publiek zo enthousiast, dat er nog eens acht aria's herhaald werden. Het werk kreeg vrij veel negatieve reacties, omdat het stuk kritiek geeft op het gevestigde klassenstelsel en de aristocratie. Desondanks werd het een populair werk, dat nog steeds regelmatig wordt opgevoerd in de grotere operahuizen. De opera behoort, samen met Così fan tutte en Don Giovanni, tot Mozarts 'grote Italiaanse drie'.

The Royal Opera in JT

Het wereldberoemde Royal Opera House, gelegen aan Covent Garden in Londen, zendt dit seizoen live opera's en avondvullende balletten uit in een aantal bioscopen in Nederland, waaronder JT-bioscopen. Altijd al live een opera willen zien, maar dan zonder een duur vliegticket, kostbaar hotel of prijzig toegangskaartje? Dan is dit uw kans! Met een welkomstdrankje in de hand geniet u in de luxe bioscoopstoelen van de prachtige live opera, omring door grandioos geluid. De opera's zijn altijd Nederlands ondertiteld.

Maandag 5 oktober om 19.45 uur kunt u de opera Le nozze di Figaro live zien in een aantal JT-bioscopen in Nederland. Ga naar de site van JT om te bekijken in welke bioscopen de opera te zien zal zijn. Er is ook een encore-voorstelling van de opera, op zondag 11 oktober om 12.00 uur.

Le nozze di Figaro wordt 5 oktober uitgevoerd door The Royal Opera. De regie ligt in handen van David McVicar en de muziek wordt geleid door de grote Britse dirigent Ivor Bolton. In de cast zit onder andere topbariton Erwin Schrott.

Meer opera zien? Kijk dan vanaf 29 oktober naar de realityserie 'Bloed, zweet en aria's - De mensen van De Nationale Opera' van AVROTROS. In deze serie krijgt het publiek een exclusief kijkje achter de schermen van De Nationale Opera. Kijk op de website van 'Bloed, zweet en aria's' voor meer informatie.

Prijsvraag (verlopen)

We verloten 5x2 kaarten voor Le nozze di Figaro in een JT-bioscoop naar keuze onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: Naast bariton Erwin Schrott zingt er een bekende Roemeense sopraan in Le nozze di Figaro door The Royal Opera. Wie is dat? Het antwoord is Anita Hartig.

De winnaars zijn: Liesbeth Mager uit Amstelveen, Henk Siebenga uit Zwolle, Wik Magnin uit Knegsel, Shmulik Lipniski uit Amsterdam en Marian Leideritz uit Ottersum. Van harte gefeliciteerd!

Bekijk de promo van Le nozze di Figaro:

Deel dit artikel