Goed nieuws voor liefhebbers van minimal music en percussie! Vanavond, 20 februari 2015, is er in Splendor Amsterdam maar liefst 12 uur aan minimal te horen, gespeeld door CvA Percussion. Terwijl in de grote zaal het hypnotiserende Canto Ostinato klinkt, wordt er in de kleine zaal muziek van Terry Riley gespeeld en wagen musici zich op zolder aan ‘minimal improvisatie’. En er mag rustig tussen de zalen worden gewisseld.

CvA Percussion

Liefhebbers van componisten als Simeon Ten Holt en Philip Glass kunnen om 20.00 terecht in Splendor, een locatie in hartje Amsterdam. Hier staan de leden van CvA Percussion voor de gelegenheid allemaal tegelijk op het podium. Dit ensemble van studenten slagwerk van het Conservatorium van Amsterdam spant zich in om bekende en onbekende werken van verschillende minimal-componisten aan de man te brengen. Op het programma staan bijvoorbeeld Canto Ostinato van Simeon Ten Holt en Glassworks van Philip Glass, maar ook minder bekende composities komen aan bod. Kijk voor meer informatie op de website. Kaartjes zijn te koop op de website van Splendor

Minimal Music

Minimal music is een muziekgenre dat zijn oorsprong vindt in de jaren ‘60 en ’70. Het uitgangspunt van componisten uit deze periode is het gebruik van zo min mogelijk melodisch materiaal om een stuk te componeren. Een motief wordt voortdurend herhaald, maar ook steeds een klein beetje aangepast. Of het motief krijgt, zoals bijvoorbeeld in een stuk voor meerdere instrumenten, steeds een ander accent. Daarbij speelt ritme een grote rol.

Al eerder werd Canto Ostinato op marimba uitgevoerd. Kijk het concert terug:

Opgenomen in de Beurs van Berlage op 25 januari 2009

</body></html>

Deel dit artikel