Op 29 mei vindt in de Balzaal van Paleis Het Loo in Apeldoorn een benefietconcert plaats, in strijd tegen de slopende ziekte reuma. Het Valerius Ensemble speelt een gevarieerd programma, op de zelfgebouwde instrumenten van reumapatiënte Joke Bleumink.

De 67-jarige Joke Bleumink is al haar hele leven liefhebber van snaarinstrumenten, en dan voornamelijk violen. Op latere leeftijd begon ze met het volgen van vioolles, maar door de ziekte reuma was zij na een paar jaar niet meer in staat te spelen. Om met de instrumenten bezig te kunnen blijven, besloot ze ze zelf te gaan bouwen. Ze ging op zoek naar mogelijkheden en volgde een aantal cursussen. Haar eerste eigen viool, een altviool voor haar dochter, smaakte naar meer: twee violen, waaronder één voor haar zoon, volgden en toen was ze nog maar één cello verwijderd van een heel strijkkwartet. Een nieuwe wens groeide uit deze hobby: ze wilde het strijkkwartet live horen spelen. Ze besloot de wens in de vorm van een benefietconcert te gieten, om daarmee geld op te halen voor een goed doel.

Paleis Het Loo

Bleumink trok de stoute schoenen aan en vroeg aan Michel van Maarseveen, directeur van Het Loo, of ze de Balzaal van het paleis mocht gebruiken voor haar concert. Hij gaf toestemming, en op hetzelfde moment verscheen in het magazine van het Reumafonds een artikel over het onderzoek van professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente. Hij doet onderzoek naar de ontwikkeling van een injecteerbare pleister tegen artrose. De pleister moet kapot kraakbeen niet alleen beschermen, maar ook herstellen. Bleumink wist het meteen: dit wordt mijn goede doel. Samen met Paleis Het Loo en Marcel Karperien zag Joke Bleumink haar droom werkelijkheid worden.

Op vrijdag 29 mei aanstaande, om 20.00 uur, vindt het concert plaats. Het Valerius Ensemble uit Enschede speelt een gevarieerd programma op de door Joke Bleumink gebouwde instrumenten. Kaarten kosten €50 en zijn te bestellen op de website van de Universiteit Twente.

Meer informatie over het concert en de instrumenten die Joke heeft gebouwd, vindt u op de website van Joke Bleumink.

Deel dit artikel