In de openingsfilm van IDFA 2014, 'Om de wereld in 50 concerten', reist Heddy Honigmann mee met het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Het International Documentary Festival Amsterdam, IDFA, opende 19 november met de documentaire 'Om de wereld in 50 concerten' van filmmaakster Heddy Honigmann. Honigmann reisde een tijd mee met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, dat in 2013 haar 125-jarige jubileum vierde. In de documentaire is te zien hoe het Orkest 50 concerten speelt, verspreid over zes continenten; ze speelden onder andere in Buenos Aires, Soweto en St. Petersburg. Honigmann laat zien hoe de muziek de leden en het publiek kracht geeft, hoe muziek pijn kan laten verdwijnen en hoe de musici omgaan met hun emoties tijdens de lange tocht van huis.

Heddy Honigmann

Honigmann (1951) ontving tijdens de opening van IDFA 2013 de Living Legend Award. Ze studeerde film in Rome en werkt sinds 1978 in Nederland. Haar bekendste speelfilms zijn Hersenschimmen en Tot ziens en haar bekendste documentaires zijn o.a. Metaal en melancholie en O Amor Natural. Ze heeft twee keer een Gouden Kalf gewonnen: voor haar documentaire Crazy en haar film Forever. In 2006 kreeg Honigmann de dr. J.P. van Praag-prijs uitgereikt: de prijs staat symbool voor het streven naar humanisering van de samenleving. Ze kreeg de prijs omdat haar werk "op indringende, vaak ontroerende en inspirerende wijze de overlevingskracht [...] zien van mensen in kwetsbare omstandigheden".

Om de wereld in 50 concerten is geproduceerd door Carmen Cobos & Kees Rijninks for Cobos Films BV in coproductie met AVROTROS. Woensdag 3 december is 'Om de wereld in 50 concerten' te zien in VondelCS tijdens een exclusieve vertoning. Bekijk de site van VondelCS voor meer informatie.

De 27e editie van IDFA vindt plaats van 19 tot en met 30 november in Amsterdam. Bekijk de site van IDFA voor meer informatie over de kaartverkoop.

Deel dit artikel