Vrijdag 16 oktober speelt het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Poschner werken van Tsjaikovski, Sjostakovitsj en Beethoven in het AVROTROS Vrijdagconcert.

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Poschner speelt samen met pianist Simon Trpceski en trompettist Hans van Loenen 'Romeo en Julia' van Tsjaikovski, Sjostakovitsj' 'Pianoconcert nr. 1' en Beethovens 'Symfonie nr. 7'. Het concert is onderdeel van de serie Muzikale Meesterwerken (onderdeel van het AVROTROS Vrijdagconcert), en vindt plaats in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.

Een uitgelaten Sjostakovitsj

Sjostakovitsj gooit in zijn Eerste Pianoconcert alle wetten en regels voor pianoconcerten overboord. Rachmaninov-achtige thema’s worden ruw verstoord door circusmuziek met ‘retteketet’-thema’s. De pianist is soms een dromerige romanticus à la Tsjaikovski en een paar maten verder lijkt hij in een Amerikaanse jazzclub of een Parijse nachtbar te zijn beland. Anders gezegd: het pianoconcert (of eigenlijk een concert voor piano, trompet en strijkorkest) is één stroom van fantasierijke en onverwachte invallen. Dmitri Sjostakovitsj nam zijn rol als hofnar van de muziek uiterst serieus, het was zijn enige uitlaatklep onder de staatsterreur van de communisten. Met kolderieke dansthema’s danst hij op de rand van de vulkaan. Richard Wagner omschreef Beethovens Zevende Symfonie als ‘Eine Apotheose des Tanzes’. Anderen deed het denken aan een middeleeuws ridderfeest, een bacchanaal of zelfs de verbeelding van een politieke revolutie.

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Poschner

Simon Trpceski [piano]; Hans van Loenen [trompet]

Het programma

Tsjaikovski: Romeo en Julia

Sjostakovitsj: Pianoconcert nr. 1

Beethoven: Symfonie nr. 7

Prijsvraag (verlopen)

We verlootten 5x2 kaarten voor het concert van het Radio Filharmonisch Orkest op vrijdag 16 oktober 2015 onder de inzenders met het juiste antwoord op de volgende vraag: Wat is de geboortestad van dirigent Markus Poschner? Het goede antwoord is: München.

De winnaars zijn: Ingrid Claassens uit Oisterwijk, Meiki Chim uit Amstelveen, Sybille Krumpl uit Almere, Marijke Wiepking uit Delft en Daniël Jacob uit Amsterdam. Van harte gefeliciteerd!

Bekijk het Radio Filharmonisch Orkest in actie met Berlioz' 'Symphonie Fantastique':

 

Deel dit artikel