Cor Jaring was een fotograaf. En een wielrenner. En hij werd ook nog eens achtervolgd door de Japanse maffia – zo vertelde hij zelf. Cor Jaring zat vol met verhalen en welke waar zijn, is aan de toeschouwer om te bepalen in de fototentoonstelling COR WAS HIER. Eén ding kan wel met zekerheid worden gezegd: hij maakte van het leven een avontuur.

Het kind in Cor

Tentoonstellingsmaker Sander Troelstra beaamt dit. “Met Cor viel altijd wel wat te beleven”. Cor was altijd op zoek naar avontuur en als er geen avontuur in de buurt was, dan creëerde hij het zelf . Zo ging hij erop uit om zijn voeten te baden in een bak met water waar allerlei kunstgebitten in waren verzameld of kwam hij met het geweldige idee om zijn bezoek naakt te ontvangen; met Cor verveelde je je geen moment.

Het verhaal van de havenarbeider die een beroemde fotograaf werd

Cor was niet opgeleid tot fotograaf. Hij was havenarbeider en legde met de camera zijn eigen omgeving vast, waardoor zijn foto’s heel persoonlijk zijn. Of hij nou tussen zijn collega’s in de haven was, in zijn stamkroeg of op reis in Japan: met elke omgeving had Cor een band en dit wist hij feilloos vast te leggen. Wat de foto’s van Cor zo fascinerend maakt, is de toewijding en het ‘filmische’ in zijn werk.

Door het oog van de Hollandse meester

Tentoonstellingsmaker Sander Troelstra is zelf ook fotograaf en is tijdens een studieproject door zijn docent gekoppeld aan Cor Jaring. Studenten van de Fotoacademie kregen voor dit project een ‘Hollandse meester’ toegewezen met wiens camera ze moesten fotograferen. Sander raakte gefascineerd door Cors manier van fotograferen en ook door zijn karakter. Elke donderdag ging Sander bij Cor op visite, waarbij hij overspoeld werd door Cors avontuurlijke verhalen en af en toe een echte Amsterdamse scheldpartij. Op den duur raakte Sander zo vertrouwd met Cor en zijn familie, dat hij toegang kreeg tot Cors fotoarchief, waarin hij allerlei bijzondere foto’s ontdekte. Foto’s die eigenlijk te mooi waren om weggestopt te blijven, vond Sander.

COR WAS HIER: een persoonlijke tentoonstelling

Uitbundig en vertederd verhaalt Sander over Cor en geeft toe dat hij hem misschien wel als zijn opa zag. De tentoonstelling is dus een hommage aan Cor Jaring. En de zorg en liefde waarmee hij is samengesteld is er duidelijk aan af te lezen. Elke zaal heeft een eigen thema, zoals de ‘kroegzaal’, ‘Japan by night’ en het ‘geheime archief’. Op de foto’s van het geheime archief wijst Sander lachend de schaduwen van Cor aan die nog te zien zijn in de foto, of een weerspiegeling in de bril van een geportretteerde. Een aantal zalen is voorzien van een videopresentatie, waarin vrienden en familie van Cor vertellen over hun herinneringen aan de fotograaf. Op deze wijze wordt de bezoeker meegenomen in Cors verhaal achter de foto’s. Als afsluiter is er de zaal met de portretfoto’s van Cor, gemaakt door Sander.

De tentoonstelling ‘COR WAS HIER / Het avontuurlijke oeuvre van een Amsterdamse fotograaf, 1936–2013’ is nu te zien in Huis Marseille tot en met 28 juni 2015.

Deel dit artikel