Ben jij een met de natuur? Smeltende poolkappen, plastic in zee (of eigenlijk zee in plastic) en ben jij eigenlijk al vegetariër? De kauwgom die al twee uur in je mond zit op de grond gooien is tegenwoordig echt not done, maar écht in balans zijn met de natuur is weer het andere uiterste.

De millennial wordt de hele dag geconfronteerd met alles wat de generaties daarvoor niet helemaal goed aangepakt hebben. Dat de aarde opwarmt is geen nieuws meer, dat daardoor de zeespiegel stijgt ook niet. Het is maar de vraag of ons landje bestand is tegen al het water dat waarschijnlijk gaat komen. Leuk hoor, al die simulaties en interactieve landkaarten waarmee je kunt zien tot waar het water kan gaan komen. Maar hoe voelt het om omringd te worden door water dat langzaam maar zeker steeds meer stijgt?

Wachten tot het water je opslokt

Carmen bezoekt in deze aflevering het project We Have Never Been Modern. Onderdeel hiervan is een glazen kubus die 500 meter van de kust op het Wad staat. Elke dag neemt een Oerol-bezoeker tijdens eb plaats in de kubus om vervolgens te wachten tot het water met vloed de ruimte opslokt. In de tussentijd mag de inzittende zelf bepalen wanneer hij of zij uit de kubus gaat. 

Het idee is afkomstig van stichting Third Space in samenwerking met Lotte van den Berg en Daan 't Sas. Zij willen met dit project de bezoeker laten zien, voelen en ervaren hoe onze relatie is tot de natuur. De scheidslijn die we hebben getrokken tussen onszelf en onze omgeving is diep. Wat maakt dit patroon zo hardnekkig? En hoe gaan we om met de veranderende wereld? 

Japanners hebben wél aandacht voor landschap

Als westerse landen nu eens een voorbeeld zouden nemen aan Japan. Aandacht voor landschap is namelijk onderdeel van de Japanse cultuur. Op een van de mooiste, en meest winderige, plekken van Terschelling bezocht Carmen de voorstelling GAKA van Tomoko Mukaiyama.

Deze rituele performance begint zodra het begint te schemeren. Door de stilte en nachtelijke duisternis wordt het grensgebied tussen mens en dier, tussen cultuur en natuur, tot leven gewekt. Carmen vergeet tijdens het kijken de wind en de kou door deze bijna meditatieve voorstelling. De kostuums, de instrumenten en de dansers die echt één met het Terschellingse landschap lijken te worden, maken duidelijk dat alles onderdeel is van hetzelfde geheel. 

Cultuurbarbaren

Theater, dat is toch Halina Reijn naakt op een podium? Of alleen maar voor oude mensen? In de serie Cultuurbarbaren stapt Carmen Felix in de wereld van het theater. Carmen heeft (nog) niks met theater dus dat levert bijzondere momenten op. Zie hoe divers theater kan zijn en ontdek welke voorstellingen je geweldig - of juist verschrikkelijk vindt.

Meer Cultuurbarbaren

Deel dit artikel