De Franse modeontwerper Christian Lacroix heeft de kostuums ontworpen voor een ballet van de Opéra national de Paris. En die kostuums zien er heel kunstzinnig uit!

De collecties die Christian Lacroix (1951) ontwerpt zijn theatraal, kleurrijk en meestal bijzonder kunstig. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat de modeontwerper ooit kunstgeschiedenis studeerde en er lange tijd van droomde om een toonaangevend museumconservator te worden. Vooral de kostuums op zeventiende-eeuwse portretten vond hij altijd schitterend.

Toch werd Lacroix geen conservator, maar modeontwerper. Hij begon zijn eigen modehuis in 1986 en al een jaar later lanceerde hij zijn eerste haute-couturecollectie.

Nu heeft Lacroix de kostuums ontworpen voor het ballet Le Palais de Cristal (1947) van George Balanchine, dat wordt opgevoerd door het Ballet de l’Opéra. Dit is overigens al de vierde keer dat de modeontwerper onder zijn eigen naam met dit ballet samenwerkt. En in de jaren tachtig ontwierp hij al operakostuums onder de naam van zijn toenmalige werkgever Jean Patou.

Voor elk van de vier delen van Le Palais de Cristal ontwierp Lacroix aparte kostuums, waarin steeds een bepaalde kleur de hoofdrol heeft. De modeontwerper koos voor de kleuren rood, groen, nachtblauw en champagne. De kledingstukken zijn gemaakt van velours en tule en ze zijn gebaseerd op klassieke balletkleding. Zo krijgen de mannen strakgesneden jasjes aan, en zijn er tutu’s voor de ballerina’s.

De voorstelling Le Palais de Cristal door het Ballet de l’Opéra is vanaf mei dit jaar te zien in Parijs. En is de Franse hoofdstad je toch iets te ver, kijk dan naar onze eigen nationale trots in Bloed, zweet en blaren!

Deel dit artikel