De Britse rockmuzikant David Bowie overleed op 10 januari 2016 op 69-jarige leeftijd.

Blackstar

Maandagochtend 11 januari werd via de website van David Bowie het nieuws naar buiten gebracht dat de zanger overleden is. Volgens zijn site kreeg Bowie achttien maanden geleden te horen dat hij kanker had. Vrijdag 8 januari 2016 vierde de zanger zijn 69-jarige verjaardag nog met het uitbrengen van een nieuw album: Blackstar. De internationale pers was hier zeer enthousiast over.

David Bowie is

Op dit moment is er in het Groninger Museum de overzichtstentoonstelling 'David Bowie is', met het van het werk van Bowie te zien. De tentoonstelling over het leven en de carrière van de Engelse popster David Bowie (1947-2016) trok in 2013 al meer dan 300.000 bezoekers in Londen. Het is het eerste internationale overzicht van de bijzondere carrière van deze excentrieke wereldster.

Persoonlijk archief

Uit het persoonlijke archief van David Robert Jones - zoals Bowie echt heet - zijn meer dan 300 objecten te zien, waaronder handgeschreven songteksten, foto’s, kostuums en albumontwerpen. De bezoekers ondergaan met behulp van headsets een bijzondere reis langs de artistieke invloeden van Bowie.

Invloeden

Bowie werd in de jaren ’70 bekend door wereldhits als Space Oddity, Changes en Dancing in the Street. In de tentoonstelling is te zien hoe de excentrieke muzikant en acteur werd beïnvloed door uiteenlopende stromingen in kunst, design, theater en cultuur. Ook wordt inzichtelijk gemaakt welke invloed hij zelf uitoefende op de hedendaagse cultuur.

Ziggy Stardust

Gedurende zijn leven veranderde Bowie meerdere malen van 'imago'. Voorbeelden hiervan zijn de volledig androgyne verschijning Ziggy Stardust en de gladde, koude, aristocraat Thin White Duke. Bowie wordt om die reden ook wel als conceptueel kunstenaar beschouwd.

David Bowie isis t/m 13 maart 2016 te zien in het Groninger Museum.

Deel dit artikel