Na 450 jaar is het drieluik 'De hooiwagen' vanuit het Museo Nacional del Prado in Madrid voor het eerst teruggekeerd naar de plek waar het ooit geschilderd is, Nederland. Aanleiding voor deze bijzondere bruikleen is het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch in 2016.

Dagelijks leven

De schilder begon in de vroege zestiende eeuw als een van de eerste met het schilderen van het dagelijks leven, hetgeen daarna eerder regel dan uitzondering werd. Grote thema’s uit zijn tijd komen op het drieluik aan bod zoals verleiding, zonde, rekenschap en materialisme. Dat de kritische discussie over de 'materialistische mens' al in de late middeleeuwen een bron van inspiratie was blijkt uit de stoet mensen die achter de hooiwagen, symbool voor het materialisme, aanloopt en daarmee regelrecht de hel ingaat.

Van Jheronimus Bosch tot Pieter Bruegel

Het drieluik is te zien in de tentoonstelling over het ontstaan van de genrekunst De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel in Museum Boijmans Van Beuningen. Deze tentoonstelling is een groot succes, al meer dan 115.000 bezochten de tentoonstelling in Rotterdam. Vanwege dit grote succes is besloten de tentoonstelling met een week te verlengen tot 24 januari. Vanaf 13 februari is het werk te zien op de grootste overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch tot nu toe Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in Het Noordbrabants Museum.

De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel

is van 10 oktober 2015 t/m 24 januari 2016 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie

is van 13 februari 2016 t/m 8 mei 2016 te zien in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Deel dit artikel