De kus is voor vele kunstenaars een grote inspiratiebron. Door de kunstgeschiedenis heen zijn talloze voorbeelden te vinden. Van een schilderij tot beeldhouwwerk en van geliefden tot goden, politiemannen en politici! Toch betekende die kus niet altijd hetzelfde.

Kussende mannen op Griekse vazen

In het oude Griekenland en Rome was de kus een uiting van liefde en affectie. Zo staan op klassieke Griekse vazen kussende mensen afgebeeld, maar een kus tussen man en vrouw was een uitzondering. Affectie tussen oudere en jongere mannen, zoals op onderstaande vaas te zien is, werd als moreel deugdzaam gezien. Op de vaas is een bebaarde oudere man te zien die zijn gladgeschoren minnaar kust.

Griekse-vaas-kus.jpg
Griekse vaas uit c.a. 480 BC
Griekse-vaas-kus.jpg

De preutse Middeleeuwen met uitspattingen in de Rococo en het Neoclassicisme

Toch verdween de kus in de Middeleeuwen en de Renaissance een beetje uit het zicht. Dat had te maken met de christelijke godsdienst die Europa domineerde. Daarom zie je vaker een Judas-kus dan een kus uit liefde. Een uitzondering is de Rococo, een kunstbeweging waarin erotische liefde vaker onderwerp is. Zoals bij François Boucher met het werk ‘Hercules and Omphale’ (1735).

Francois_Boucher_Heracles_and_Omphale-pink.jpg
François Boucher - Hercules and Omphale (1735)
Francois_Boucher_Heracles_and_Omphale-pink.jpg

Een ander bekend werk is van Antonio Canova uit het Neoclassicisme in Europa: het meesterwerk ‘Psyche Revived by Cupid’s Kiss’ (1787-1793). Canova heeft twee van deze beelden gemaakt. De een vind je in het Louvre in Parijs en de ander in de Hermitage in St. Petersburg.

Antonio-Canova.jpg
Antonio Canova - Psyche Revived by Cupid’s Kiss 91787-1793)
Antonio-Canova.jpg

Perfect love en seksualiteit

In de negentiende eeuw werd met de romantiek de kus een teken van perfecte liefde, maar na de industriële revolutie krijgt de kus ook een seksuele lading, een symbool van liefde waarbij intimiteit wordt geaccepteerd.

Seksualiteit in de populaire cultuur

In de twintigste en eenentwintigste eeuw is er voor kunstenaars veel vrijheid en ruimte om hun visie in hun kunst uit te drukken. Daarnaast werd seksualiteit een onderdeel van de populaire cultuur en dus is de kus nu deel van onze visuele wereld.

Deel dit artikel