Voor het eerst in 55 jaar is er weer een tentoonstelling rondom het werk van Henri Matisse (1869-1954) te zien in Nederland. De komende maanden is deze bijzondere expositie, genaamd ‘De oase van Matisse’, te bewonderen in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Inspireren en geïnspireerd worden

Samensteller Bart Rutten heeft voor deze tentoonstelling een interessante invalshoek gekozen; het werk van Matisse wordt gecombineerd met de vaste collectie van het Stedelijk Museum. Deze vaste collectie bestaat uit werken van kunstenaars die zowel door Matisse geïnspireerd raakten, als hem zelf inspireerden. Door de kunstwerken van onder andere Picasso, Malevitsj, Breitner en Chagall ernaast te hangen krijgt het werk van Matisse een duidelijke context. Niet alleen ontstaat er op deze manier een overzicht van de ontwikkelingen die Matisse zelf als kunstenaar meemaakte, maar ook wordt er een beeld gecreëerd van de verschillende kunststromingen die hij tegenkwam.

De oase van Matisse

De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Op de begane grond worden de werken van Matisse gecombineerd met de kunstwerken van de vaste collectie van het museum. Boven staan daarentegen de grote knipselwerken centraal. In de immens grote ruimtes op deze verdieping komt het werk van Matisse goed tot zijn recht. Op deze verdieping kan je de grote abstracte werken rustig op je in laten werken.

De kunst van het knippen

In de laatste jaren van zijn leven ontdekte Matisse de kunst van het knippen. Zijn abstracte collages zijn in het museum precies zo opgehangen zoals ze in zijn atelier hingen, toen hij daar wegens ziekte veel tijd in bed doorbracht. Het meest bekende voorbeeld van zijn knipsels is La perruche et la sirène. Zelf vond Matisse dit zijn beste knipsel en dit werk hangt dan ook niet voor niets op een zeer prominente plek op de bovenste verdieping.

Matisse in Kunstuur

Komende zondag zendt Kunstuur een uitgebreide reportage uit over deze tentoonstelling. Ook spreekt Lucas De Man met Bart Rutten, de curator van het Stedelijk Museum.

De expositie ‘De oase van Matisse’ is vanaf 27 maart t/m 16 augustus 2015 te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam

Deel dit artikel