Het beeldend oeuvre van Jan Cremer behelst ruim zestig jaar. In 'De materie van Jan Cremer' zie je hoe Cremer onverstoorbaar doorwerkt aan zijn indrukwekkende oeuvre.

La guerre Japonaise

Op zijn veertiende begon hij met schilderen en het duurde niet lang of men zou dit wéten. Hij vervaardigde op zijn negentiende het monumentale werk 'La guerre Japonaise' en plakte daar een prijskaartje van een miljoen aan. Ongehoord in die jaren en men sprak er schande van.

Jan-cremer.jpg
Bron: ANP Kippa
De materie van Jan Cremer | Foto: ANP Kippa
Jan-cremer.jpg
blockquote
''Ik vind mezelf de beste, levende schilder én de beste schrijver."
Jan Cemer

Onverstoorbaar

Zestig jaar later horen we uit de mond van museumdirecteur Ralph Keuning dat Cremer een van Neerlands belangrijkste naoorlogse schilders is. Jan schildert en schrijft, voor hem is er geen keuze mogelijk. Hij zegt dat als hij in één van die twee disciplines zou uitblinken, hij resoluut daarmee door zou gaan en de ander laten vallen. De materie van Jan Cremer schetst een beeld van de schilder die, zowel verguisd als bewonderd, onverstoorbaar doorwerkt aan zijn indrukwekkende oeuvre.

[Headerfoto: ANP Kippa]

De documentaire 'De materie van Jan Cremer' zag je op zondag 16 december om 14.00 uur op NPO 2. De documentaire is bovenaan dit artikel terug te kijken.

Deel dit artikel