Bert Natter schetst in zijn boek 'Goldberg', een historische roman, een portret van Bachs leerling Johann Gottlieb Goldberg en zijn omgeving: Dresden ten tijde van de rococo, de late barok.

Bert Natter

De in Baarn opgegroeide Bert Natter (1968) ging na zijn studietijd aan de slag als redacteur bij verschillende uitgevers en tijdschriften. In de tijd die volgde was hij freelance journalist op het gebied van kunst en cultuur en schreef hij columns en artikelen voor onder andere het Utrechts Nieuwsblad en AD Magazine. Ook bracht hij verschillende boeken en publicaties uit, samen met jeugdvriend Ronald Giphart. Later publiceerde hij zelf (kunst-) historische boeken als Rembrandt, mijn vader en Het Rijksmuseum Kookboek. In 2008 maakte Natter zijn romandebuut met Begeerte heeft ons aangeraakt. Hij ontving daarvoor verschillende prijzen en vermeldingen, waaronder de Selexyz Debuutprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Ook werd het boek bewerkt voor toneel. Behalve Goldberg schreef hij ook de romans Hoe staat het met de liefde (2012) en Remington (2015).

Goldberg

De roman Goldberg begint met een introductie over hoofdpersoon Bas Lesage, op dat moment een student musicologie en bezig met zijn scriptie over Bach. Bachs tijdgenoot en leerling klavecimbel Johann Gottlieb Goldberg is in die scriptie een irrelevant en oninteressant detail; Goldberg is hoogstens bekend om Bachs Goldbergvariaties, waarvan hij de eerste vertolker was. Naarmate Bas meer over Bach leest merkt hij een gat op in de geschiedschrijving over Goldberg. Over het leven van grootmeester Bach is al erg weinig bekend, laat staan over Goldberg. Goldberg was niet alleen een leerling van Bach, maar ook een waar wonderkind. Hij was nog een jongen toen hij de welbekende variaties van Bach voor het eerst opvoerde, eigenlijk veel te moeilijk voor de gemiddelde veertienjarige klavecinist. Maar Goldberg was ‘de notenvreter’, alles wat hem voorgeschoteld werd speelde hij moeiteloos. Dit is ongeveer het punt waar de meeste historische bronnen over Goldberg ophouden, die overigens al erg vroeg, op 29-jarige leeftijd, overleed. Ondanks het gebrek aan informatie heeft Bert Natter de jonge Goldberg in deze uitgebreide roman tot leven weten te brengen. Naast het leven van Goldberg, schetst Natter ook een erg kleurrijk beeld van het barokke Dresden, het culturele middelpunt van Europa in die tijd.

Boek-informatie

Bert Natter: ‘Goldberg’

Roman, paperback

Uitgeverij Thomas Rap Amsterdam (2015)

ISBN 9789400403581

Prijsvraag (verlopen)

Wij verloten vijf exemplaren van Goldberg onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende prijsvraag: De Goldbergvariaties kregen pas 50 jaar na Bachs dood die (bij-)naam. Bach bracht het werk in 1741 uit als onderdeel van een verzameling klavierwerken, wat was de naam van deze verzameling? De prijsvraag is verlopen. Het antwoord was: 'Clavier-Übung'.

De winnaars zijn: mevr. Gasille uit Wassenaar, dhr. Bak uit Heerhugowaard, dhr. Nooyen uit Helmond, mevr. Tjon uit Hendrik-Ido-Ambacht en dhr. Bastiaenssens uit Berchem. Gefeliciteerd!

De componist Goldberg

Goldberg was naast klavecinist ook een componist. Hoewel zijn muziek vrijwel niet wordt opgevoerd, betekent dat niet dat het niet goed is. Zo dacht men eeuwenlang dat zijn ‘Sonate voor twee violen en b.c.’ door Bach was geschreven. Luister naar het desbetreffende werk:

Deel dit artikel