25 september gaat de tentoonstelling 'Munch : Van Gogh' van start in het Van Gogh Museum. Twee weken voor de opening werd het iconische werk van Edvard Munch 'De schreeuw' alvast opgehangen en AVROTROS mocht erbij zijn!

De schreeuw

16 september werd onder het bezielend oog van directeur Axel Rüger en curator Maite van Dijk het absolute topstuk van de tentoonstelling opgehangen: De schreeuw. Het werk van de Noorse Kunstschilder Edvard Munch (1863-1944) wordt bestempeld als zijn meest aangrijpende werk, waarin emotionele kwelling en geestelijk leed perfect tot uiting komen. Het is een écht unicum dat het werk nu te zien is in het Van Gogh Museum aangezien het Munch Museum in Oslo De schreeuw eigenlijk nooit uitleent. Munch was dé grote voorman van het expressionisme. Zijn werk kenmerkt zich vooral door schrille kleuren en expressieve lijnvoering. Zelf werd hij sterk beïnvloed door het impressionisme en het symbolisme.

Munch : Van Gogh

Voor het eerst in de geschiedenis is het werk van Edvard Munch en Vincent van Gogh op zo’n grote schaal samengebracht binnen één tentoonstelling. Onder de topstukken bevinden zich naast De schreeuw van Munch ook de Sterrennacht boven de Rhône van Van Gogh. Tussen de twee kunstenaars zijn opmerkelijke parallellen te ontdekken en daarom is ervoor gekozen in deze tentoonstelling juist de gelijkenissen tussen de twee centraal te stellen. Het werk van beide kunstenaars wordt omschreven als kleurrijk, intens, expressief en radicaal. De schilderijen van beide zijn eigenlijk altijd emotioneel geladen en ook op persoonlijke gebied vertonen hun dramatische levens opvallend veel overeenkomsten.

Maite van Dijk (curator Munch : Van Gogh): 'De schreeuw is het symbool voor angst, een thema dat ook meerdere male terugkomt in het werk van Van Gogh.'

Kunstuur

Was Van Gogh een geïsoleerd kustenaar en wat gebeurde er nu precies met dat oor? Kunstuur zond in 2014 een special uit over Van Gogh waarin hardnekkige mythes rondom de kunstenaar onder de loep worden genomen.

Kijk Kunstuur Van Gogh Special

Deel dit artikel