De Spaanse kunstenaar Salvador Dalí (1904 - 1989) had een interessante vriendenkring, van rocklegendes tot aan niet voor de hand liggende samenwerkingen. Zo sloeg de surrealistische meester zijn handen ineen met niemand minder dan Walt Disney. Maar daar bleef het niet bij! 

''There are some days when I think I'm going to die from an overdose of satisfaction.'' De Spaanse kunstschilder Dalí stond bekend om zijn surrealistische stijl, zijn langwerpige en dunne snor en zijn extravagante persoonlijkheid. Dalí beschreef zijn schilderijen als handgeschilderde droomfoto's.

Er waren eens... Walt Disney en Salvador Dalí

''I have come to Hollywood and am in contact with the three great American surrealists - the Marx Brothers, Cecil B. DeMille and Walt Disney.'' Dit schreef Dalí in 1937 aan mede surrealist André Breton. Pas jaren later in 1945 ontmoette de kunstenaar Walt Disney voor de tweede keer op een huisfeest van producer Jack Warner, maar dit keer bleef het niet alleen bij een ontmoeting. De bedenker van Mickey Mouse ging een samenwerking aan met de excentrieke Dalí. Het duo sloeg de handen ineen voor een korte animatiefilm 'Destino'.

Acht maanden lang heeft het tweetal aan 'Destino' gewerkt, maar door financiele problemen heeft Walt Disney het project niet doorgezet. Niet wetende dat hun project 57 jaar later toch het daglicht heeft gezien. Met hulp van Walts neefje Roy E. is er voortgeborduurd op de tekeningen van Dalí en is de zeseneenhalve minuut durende animatiefilm 'Destino' in 2003 in première gegaan. 

Salvador-Dali-en-Walt-Disney.jpg
Bron: AFP
Salvador Dalí en Walt Disney in Barcelona (1961)
Salvador-Dali-en-Walt-Disney.jpg

'You may say I'm a dreamer'

In maart 1969 waren The Beatles zanger John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono op huwelijksreis in Europa. Toen het pas getrouwde koppel in Parijs verbleef, ging het stel lunchen met Salvador Dalí. De Spaanse kunstenaar scheen een groot fan te zijn van de Britse zanger en heeft Lennon nog een keer opgezocht in zijn appartement in New York.

Bekende vrienden die meer binnen het 'surrealistische straatje' passen, waren kunstenaar Pablo Picasso en neuroloog Sigmund Freud. Dalí heeft Picasso voor het eerst ontmoet in 1926 in Picasso's atelier in Parijs. Daarna hebben ze elkaar in de jaren dertig regelmatig bezocht en hadden de kunstenaars veel bewondering voor elkaar. 

Salvador-Dali-en-John-Lennon.jpg
Salvador Dalí en John Lennon in Parijs (1969)
Salvador-Dali-en-John-Lennon.jpg

Sculptuur van het brein van rocklegende Alice Cooper

Dalí hield wel van een beetje rock-'n-roll. Zo had de kunstenaar een connectie met rocklegendes zoals Elvis Presley, David Bowie en Alice Cooper. Elvis Presley heeft Dalí zelfs glimmende sokken geschonken.

De eerste ontmoeting tussen rocklegende Alice Cooper en Dalí was ook niet een alledaags tafereel. Dalí gaf de zanger een plastic sculptuur van een menselijk brein, met daar bovenop een chocolade eclair, waarop levende mieren liepen en vroeg of Cooper hiermee model wilde staan. Klein detail, hij droeg een diamanten tiara van maar liefst twee miljoen dollar, aangeschaft door Dalí. Hiermee creëerde de kunstenaar een kleurrijk hologram van Cooper. Dalí maakte gebruik van lasers om een driedimensionaal beeld te creëren. Bekijk hieronder hoe deze ontmoeting er aan toe ging: 

Deel dit artikel