Uit de ruim 2000 uitzendingen is de foto 'I won't say goodbye' van Annabel Oosteweeghel zaterdagmiddag 5 december uitgeroepen tot jurywinnaar van de AVROTROS Fotografiewedstrijd 2015. Dat maakte juryvoorzitter en directeur van het Fotomuseum en Gemeentemuseum Den Haag Benno Tempel bekend. De 25 genomineerden waren die middag naar VondelCS gekomen voor de prijsuitreiking.

Annabel over het werk

"De foto's die ik maakte in mijn woonplaats Noordwijk, zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een dementerende oude vrouw die sinds vier jaar in een verzorgingstehuis woont. Haar mooie zestiger jaren bungalow aan zee houdt ze echter al die jaren in stand als een museum van herinneringen. Terug in de tijd zien we hoe ze zich als jonge weduwe eind zestiger jaren sterk houdt en meer en meer als kluizenaar gaat leven. Ze kan er geen afstand van nemen en laat alles exact in ere zoals zij het heeft achtergelaten. Haar huis ademt dan ook een sfeer van vroeger. Haar leven is haar huis, hier voelt ze zich veilig en wordt ze met rust gelaten door de buitenwereld. ‘Is het fair om te zeggen, waar heb ik dit aan verdiend?’ Het leven neemt zijn wending. De koers is bepaald zonder vooraf mijn toestemming te vragen. Alleen verder. Geen volle wasmanden van kinderkleertjes en kleding van manlief. Geen tafels te dekken voor het gezin. Tijd te over. Hoe vul ik lege dagen. Geen sokken te stoppen, luiers te wassen, kapotte knietjes verzorgen en tranen drogen. Wie gaat mijn tranen drogen?"

Jury

Een professionele vakjury bestaande uit Benno Tempel (directeur van het Fotomuseum en Gemeentemuseum Den Haag), fotografe Ilvy Njiokiktjien en fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat beoordeelden de ingezonden foto’s en selecteerden hieruit 'I won't say goodbye' als winnaar.

Van kopje thee tot vluchteling

In de donkere maanden van het jaar, waarin men meer tijd binnenshuis doorbrengt, ging AVROTROS op zoek naar het thuisgevoel van Nederland en organiseerde een fotografiewedstrijd rondom het thema 'Thuis'. De inzendingen waren zeer divers. Zo zagen we veel gezellige huistaferelen, dieren met een hoog aaibaarheidsgehalte en warme kopjes thee. Maar ook mensen zonder een eigen thuis: vluchtelingen, zwervers en mensen die hun huis verloren bij een brand. De jury selecteerde uit ruim 2000 inzendingen de 25 mooiste foto's (20 foto's van volwassenen en 5 foto's van junioren t/m 16 jaar). Op deze voorselectie kon gestemd worden door het publiek. X kwam tijdens de uitreiking van de Fotografiewedstrijd 2015, op zaterdagmiddag 5 december, uit de bus als winnaar van de juryprijs.

Exposeren in het Fotomuseum Den Haag

De winnende foto wordt in de entreehal van het Fotomuseum Den Haag geëxposeerd. Daarnaast wordt de foto samen met een interview met de winnaar afgedrukt in het Kunst & Cultuur Magazine. De winnaar ontvangt bovendien een Canon-tegoedbon ter waarde van € 750,-

Deel dit artikel