Designstoelen in de fik steken, kleien als een kleuter, zich verstoppen in een Friese staartklok en de tijd uitvegen. Wie is Maarten Baas, ook wel de Pietje Bell van de designwereld genoemd, en wat zijn zijn drijfveren?

“Ik speel verstoppertje, ren weg, verstop me en duik weer op. Het is een spel van zoeken en vinden", zo verklaart ontwerper Maarten Baas (1978) de titel van zijn tentoonstelling 'Hide en Seek'. In zijn wondere wereld kan alles. Kasten op pootjes die de zwaartekracht tarten (Close Parity, 2016). Gekleide en verbrande stoelen die staan als een huis (Clay, 2009 & Smoke 2002).  Een mannetje in een klok die de minuten tekent en wegveegt (Real Time, 2009) en een stoel die 200 jaar meegroeit in een boom (The Tree Trunk Chair, 2016). De meubels van Baas zijn humoristisch, poëtisch en wereldberoemd. Topmusea en beroemdheden als Brad Pitt en Kanye West verzamelen zijn werk. Hide & Seek,vanaf 18 februari te zien in het Groninger Museum, is zijn eerste grote solotentoonstelling. Maarten: “Een mooie gelegenheid om in retrospectief te zien hoe ik vijftien jaar spelenderwijs door mijn carrière ben heengerommeld.”

Floep

Hoewel Baas blij is met het internationale succes wordt hij minstens zo blij van reacties van bezoekers tijdens Dutch Design Week in Eindhoven die tot tranen geroerd zijn of energie krijgen van zijn werk. Dat vindt hij het mooiste compliment dat hij over zijn werk kan krijgen. Maarten: “Soms vallen alle facetten waaraan een ontwerp moet voldoen samen. Zoals je  kinderspeelgoed hebt waarbij je een vorm door een blokkendoos heen moet krijgen. Nadat je ‘m vijf keer hebt gekanteld floept ie er in één keer in. Die facetten verschillen per project: functionaliteit, het concept, de sfeer of de ervaring. Met als ultieme test of het overkomt bij de ontvanger.”

Tom Waits

Het werk van Maarten Baas is niet onder één label te vangen en dat bevalt hem uitstekend. Hij zoekt juist naar waarden die op een niveau liggen waar taal er niet meer toe doet. Een snaar raken, daar gaat het om. En het liefst bij mensen over de hele breedte, van onbevangen kinderen tot de belezen museumdirecteur.

- Wil je verwonderen of wakker schudden?

“Verwonderen. Als mensen in slaap willen sukkelen vind ik dat prima. Maar verwonderen en inspireren, dat is mooi.” 

- Heb je een droomproject?

"Mijn droom is dat ik altijd kan blijven meebewegen met de tendens van de tijd. Het blijvende gevoel behouden van het niet-hebben van een doel is mijn doel. Maar ik droom wel… Het lijkt me grappig om in de spiegelende wolkenkrabberwereld van New York of Abu Dhabi een Clay furniture wolkenkrabber neer te zetten. Maar tegelijkertijd moet ik er niet aan denken me te moeten conformeren aan alle restricties die zo’n architectonisch project met zich meebrengt. Een Photoshop ontwerp van zo’n idee is eigenlijk al genoeg.” 

- Wie of wat inspireert jou?

“Het is altijd een veelheid van dingen. De drukke stad en de natuur. De glamour van Marcel Wanders en het onderzoekende van Jurgen Bey. Het conceptuele en humoristische. Maar als ik één iemand moet noemen: Tom Waits. Hij laat zich niet in één stijl drukken. Zijn werk is experimenteel, poëtisch, toegankelijk, theatraal en ongrijpbaar. Tegelijkertijd voel je dat het geworteld is en zijn songs geen niemendalletjes zijn. Die balans zoek ik ook in mijn werk.”

  • Hide & Seek, Groninger Museum 8 februari 2017 t/m 24 september 2017
  • Kijk terug: Kunstuur Maarten Baas special 19 februari 2017 17:40 uur NPO2
Deel dit artikel