Den Haag staat in 2017, naar aanleiding van honderd jaar De Stijl, geheel in het teken van Mondriaan en De Stijl. Naast drie tentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag, eert Den haag de wereldberoemde kunstenaar en kunststroming met verschillende activiteiten.

Mondriaan en De Stijl

Piet Mondriaan geldt internationaal als een van de allergrootste moderne schilders. Met Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Escher behoort hij wereldwijd tot de beroemdste Nederlandse kunstenaars. In de invloedrijke kunststroming De Stijl, in 1917 opgericht door Theo van Doesburg, geldt hij met zijn abstracte kunst met primaire kleuren en zwart-witte lijnenspel als spil en het grote voorbeeld.

De tentoonstellingen

Het Gemeentemuseum Den Haag bezit maar liefst driehonderd werken van de kunstenaar en haalt in 2017 wereldwijd alle bruiklenen terug. Ze laten zijn ontwikkeling van figuratief via kubistisch tot abstract zien en daarmee een fascinerende geschiedenis van de moderne kunst. Bovendien heeft het museum in het prachtige gebouw van Berlage een van de grootste verzamelingen De Stijl ter wereld.

Het Gemeentemuseum Den Haag presenteert in 2017 de volgende drie tentoonstellingen over Mondriaan en De Stijl:

Piet Mondriaan en Bart van der Leck - 11 februari 2017 tot 21 mei 2017

Piet Mondriaan: een retrospectief - 3 juni 2017 tot 24 september 2017

De architectuur en interieurs van De Stijl -  September 2017 tot December 2017

Activiteiten in de stad

De tentoonstellingen in het Gemeentemuseum zijn het kloppend hart van tal van activiteiten waarmee Den Haag in 2017 Mondriaan en De Stijl eert. Zo worden gebouwen, etalages, hotelkamers en Haagse iconen van de binnenstad tot het strand in Mondriaanstijl aangekleed en uitgelicht. Ook zijn er excursies, lezingen, een documentaire, dansvoorstellingen, concerten, festivals en een Mondriaanroute door de stad.

 

Deel dit artikel