Deze zomer gaan Nederland en België een spannende confrontatie met elkaar aan in Museum Boijmans Van Beuningen. Van beide landen zijn de beste ontwerpers uit twee eeuwen naast en tegenover elkaar te zien. De tentoonstelling loopt van 20 juni t/m 13 september 2015 en wordt aankomende vrijdag geopend door Hare Majesteit Koningin Maxima.

België versus Nederland

Belgisch design wordt gezien als ambachtelijk en esthetisch, met soms een surrealistisch detail. Nederlands design, ofwel Dutch Design, wordt vaak getypeerd als eenvoudig, nuchter en conceptueel. De vergelijking tussen Nederland en België biedt inzicht in de vormgevingsgeschiedenis van onze zuiderburen en geeft tegelijkertijd een beeld van de ontwikkeling van design in eigen land. Het is de eerste keer dat de ontwerppraktijken van Nederland en België op deze schaal worden vergeleken.

De tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Design Derby: Nederland - België’ toont een overzicht van 200 jaar vormgeving van Nederland en België en is samengesteld door Mienke Simon Thomas en Frank Huygens. Met ruim vijfhonderd objecten uit Nederland en België vertelt de tentoonstelling het intrigerende verhaal van twee eeuwen vormgeving in de Lage Landen. Van neorenaissance naar Art Deco en recentere ontwikkelingen als eco-design: de tentoonstelling onthult opvallende overeenkomsten en verschillen tussen de twee landen.

De tentoonstelling ‘Design Derby: Nederland – Belgie’ is van 20 juni t/m 13 september 2015 te zien in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Deel dit artikel