Het werk van Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh, Frida Kahlo, Johannes Vermeer, Salvador Dalí, Pablo Picasso en Rembrandt van Rijn, maar dan net even anders. Zeven GIF's die je op een andere manier laten kijken naar de bekende werken. 

Frida Kahlo zet alles op zijn kop

Al van jongs af aan houdt kunstenaar Frida Kahlo zich niet aan de 'regels'. Ze beoefent op jonge leeftijd veel sporten, waaronder worstelen en boksen: in die tijd alleen voorbehouden aan mannen. Ze spreekt zich uit tegen religie, fascisme en een klassenmaatschappij en is biseksueel en heeft meerdere affaires met vrouwen. Dat terwijl Mexico een katholiek land was, en is, en het aan het begin van de twintigste eeuw - en nu helaas vaak nog steeds niet - niet strookte met de 'normen en waarden' van het katholicisme. Ook had Kahlo unibrow die ze ook op haar zelfportretten laat terugkomen en nog eens extra benadrukte met eyeliner. Niet bepaald het schoonheidsideaal voor vrouwen van toen. 

Frida Kahlo

Meer te weten komen over Frida Kahlo

De zonnebloemen van Vincent van Gogh

Op 23 oktober 1888 komt kunstenaar Paul Gauguin met de trein aan op het station van Arles, waar hij op bezoek gaat bij schildervriend Vincent van Gogh. Toen Van Gogh hoorde dat Paul na lang aandringen eindelijk had toegezegd om op bezoek te komen in Arles, wilde Vincent zijn gele huis decoreren met 'niets dan grote zonnebloemen'. Hij maakte drie grote varianten voordat zijn vriend arriveerde. Twee daarvan hing hij in de logeerkamer. Voor Van Gogh hadden zijn schilderijen van zonnebloemen een speciale betekenis. Ze drukten ‘dankbaarheid’ uit, schreef hij in een van zijn vele brieven. 

Van_Gogh_GIF.gif
Vincent van Gogh
Van_Gogh_GIF.gif

Meer te weten komen over Vincent van Gogh?

Het surrealisme van Salvador Dalí

Een donkerroze of lichtrood gebouw, met enorme eieren balancerend op de rand van de buitenmuren en broodjes geplakt tegen de gevel: dit gebouw, Teatre-Museu Dalí in Figueres in Spanje, is een van de meesterwerken van kunstenaar Salvador Dalí. Dalí: 'It's obvious that other worlds exist, that's certain; [...] these other worlds are inside ours, they reside on earth and are precisely at the centre of the dome of the Dalí Museum, which contains the new, unsuspected and hallucinatory world of Surrealism.' Dalí toonde zijn surrealistische werk niet alleen in schilderijen of in gebouwen, maar ook in happenings

Salvador Dalí

Meer te weten komen over Salvador Dalí

 

Het genie Da Vinci

Leonardo da Vinci werkte waarschijnlijk tussen 1503 en 1506 aan het schilderij de Mona Lisa. Het is een van de weinige werken waarvan we weten dat het echt door Da Vinci is geschilderd. Hij had het namelijk ook erg druk met zijn andere bezigheden als: architect, uitvinder, natuurkundige, ingenieur, filosoof, anatomist en nog meer. Hij wordt gezien als genie en had een heel bijzondere manier van denken. Om zijn schilderij de Mona Lisa hangt veel mysterie. Wie is de glimlachende vrouw op het schilderij dat nu te zien is in het Louvre? Is zij echt Lisa Gherardini, de vrouw van een koopman uit Florence? Of bestaat er misschien ergens nog een tweede schilderij?

Da_Vinci.gif
Leonardo da Vinci
Da_Vinci.gif

Meer te weten komen over Leonardo da Vinci

Het mysterie Vermeer

Tentoonstellingen met zijn schilderijen zijn kaskrakers en de roman en de speelfilm ‘Girl with a Pearl Earring’ trokken wereldwijd een miljoenenpubliek. Toch liet schilder Johannes Vermeer bijna driehonderdvijftig jaar na zijn dood ons maar een klein oeuvre van nog geen veertig schilderijen na. Over zijn leven, wat hij dacht en wat hij bedoelde te zeggen met zijn werk, weten we vrijwel niets. Hij had een voorliefde voor tijdloze, ingetogen momenten. Hij blijft raadselachtig vanwege zijn onnavolgbare kleuren en het bijzondere licht.

Johannes Vermeer

Meer te weten komen over Johannes Vermeer?

De stijlen van Pablo Picasso

Picasso wordt gezien als de vader van de moderne kunst. Misschien is hij wel de meest bekende kunstenaar aller tijden, in ieder geval van de twintigste eeuw. Van realistisch werk naar surrealisme tot kubisme: Picasso deed het allemaal. Hij wisselde net zo snel van stijlen als van vrouwen. Als jonge schilder, hij is nog geen twintig jaar, komt hij in 1900 aan in Parijs waar hij zichzelf als kunstenaar zal ontdekken. Daar kwam hij in aanraking met Afrikaanse en Polynesische beeldhouwwerken en hij experimenteerde constant met nieuwe technieken en vormde een meer geometrische stijl in plaats van een naturalistische.

Picasso.gif
Pablo Picasso
Picasso.gif

Kom meer te weten over Pablo Picasso 

 

Rembrandt van Rijn en Jan Six

De portretten die Rembrandt van Rijn schilderde zijn wereldberoemd. Al op jonge leeftijd was hij een meester in het weergeven van menselijke emotie. Rembrandt was een echte meester in de manier waarop hij de verflagen opbouwde. De GIF is gemaakt op basis van Rembrandts portret van Jan Six, een vriend en mecenas die hem financieel ondersteuning gaf. Six was een rijke dichter en kunstverzamelaar en het portret is altijd in bezit bleven van de collectie van de familie: de Collectie Six.

Rembrandt van Rijn

Kom meer te weten over Rembrandt van Rijn 

Deel dit artikel