Ga backstage met bekende fashion influencers, duik online in de schilderijen van Vermeer en neem een kijkje in het echte leven van kunstenaar en icoon Andy Warhol.

Iedere maand tipt de redactie van AVROTROS Kunst de meest verrassende en interessantste films, documentaires, series, podcasts, boeken en online producties over kunst en cultuur. 

Documentaire | Close Up: Fashion Babylon - Het verborgen leven van fashion influencers

AVROTROS
NPO Start
53 minuten

Influencers Casey Spooner, Michelle Elie en Violet Chachki hebben talloze volgers op social media en posten dagelijks over de internationale modewereld.

De manier waarop ze zich presenteren mag oprecht performance art genoemd worden, maar achter de schermen blijkt hun influencerleven een zwaar bestaan. Hoe houden ze dit mentaal en financieel vol?

Chantal_Dichterbij_Vermeer-klein.jpg
Dichter bij Johannes Vermeer (Rijksmuseum)
Chantal_Dichterbij_Vermeer-klein.jpg

Online | Dichter bij Johannes Vermeer

Rijksmuseum
Website

Op het online platform ‘Dichter bij Johannes Vermeer’ van het Rijkmuseum nemen acteurs Stephen Fry en Joy Delima je mee in de wereld van Vermeer.

Aan de hand van zijn wereldberoemde kunstwerken leer je steeds wat meer over de mysterieuze schilder uit Delft. En dankzij ultra hoge resolutie foto’s is het voor het eerst mogelijk tot op het kleinste detail in te zoomen. 

Serie | Andy Warhol Diaries

Netflix
6 afleveringen
Circa 60 minuten

Iedereen kent kunstenaar Andy Warhol, maar wie was hij echt? Als Warhol in 1968 wordt neergeschoten, besluit hij zijn leven en gevoelens vast te leggen. Zijn dagboeken dicteert hij bijna dagelijks per telefoon aan een ghostwriter.

Deze dagboeken, oude filmbeelden en interviews vormen de basis van deze zesdelige serie over een icoon.

Chantal_Portretten_JoyDelima-brug.jpg
Portretten van Krabbé met Jasper Krabbé en Joy Delima (AVROTROS)
Chantal_Portretten_JoyDelima-brug.jpg

Televisie | Portretten van Krabbé

AVROTROS
Vanaf 29 maart om 20.30 uur op NPO 2/NPO Start
4 afleveringen

Een portret is niet alleen een weergave van het uiterlijk, maar juist ook van iemands binnenwereld, zo redeneert kunstenaar Jasper Krabbé. Daarom gaat hij in zijn nieuwe programma Portretten van Krabbé eerst op zoek naar de persoon achter zijn of haar uiterlijk. Wat gaat er om in iemands binnenwereld? 

In deze reeks gaat Jasper een weekend lang op pad met Tom Waes, Joy Delima, Kim van Kooten en Ernst Jansz (Doe Maar). Met als resultaat: een persoonlijk portret.

Chantal_Podcast_NooitGezien.jpeg
Podcast Nooit gezien (Dag en Nacht Media)
Chantal_Podcast_NooitGezien.jpeg

Podcast | Nooit gezien 

Dag en Nacht Media
Wekelijks
Circa 47 minuten

Hoe vaak durfde jij niet toe te geven dat je een film nog nooit hebt gezien? Zelfs grote filmmakers én liefhebbers als Anna Drijver, Gijs Wilbrink en Ivo van Aart hebben wel eens een paar ‘must-see’ films gemist.

In deze podcast kijken en bespreken ze per aflevering samen een klassieker die voor één van hen helemaal nieuw is. Uiteindelijk vragen ze zich af: kun je leven zonder deze film ooit gezien te hebben?

Deel dit artikel