Een wereldpremière in De Vrijdag van Vredenburg, het laatste Zondagochtend Concert van dit seizoen en Amsterdam Sinfonietta in Opium op 4. Lees hier wat er deze week, van 25 t/m 31 mei 2015, allemaal te horen (en zien!) is op NPO Radio 4. Lees hier wat er deze week, van 25 t/m 31 mei 2015, allemaal te horen (en zien!) is op NPO Radio 4.

De Klassieken

Na het afscheid van Hans Smit neemt Hans van den Boom tijdelijk de presentatie van De Klassieken op zich. Deze week hoort u elke dag om 10.30 uur het Klassieke Hart van cabaretière Karin Bloemen. Ook hoort u weer de vertrouwde rubriek De Kettingreactie, elke dag om 09.30 uur. U kunt altijd een suggestie voor een muziekstuk of een verzoeknummer insturen, mail daarvoor naar [email protected] 

Opium op 4

Elke werkdag van 22:30 tot 00:00 uur kunt u bij Opium op 4 op NPO Radio 4 genieten van gasten uit de culturele wereld en prachtige live muziek van uiteenlopende musici. De hoofdgast van vrijdag 29 mei is de Nederlandse schrijver Nicolaas Matsier en live muziek wordt gespeeld door o.a. het Amsterdam Sinfonietta kwartet (maandag 25 mei) en Quator Ebène (woensdag 27 mei). Kijk vrijdagavond ook mee naar de live registratie van de uitzending, op de website van Opium op 4!

Licht op 4

Maak deze week bij Licht op 4 elke dag om 13.15 uur kans op de prijs-cd van de week: ‘Flight of Angels’ van het Britse ensemble The Sixteen o.l.v. Harry Christophers. Ook gaan we natuurlijk elke dag om 12.40 uur weer Nootschieten. Fan van het spelletje Nootschieten? Hou dan de website van Licht op 4 in de gaten, want vanaf 1 juni is er een online quiz te vinden. Test uw kennis van klassieke muziek en maak kans op mooie prijzen!

De Vrijdag van Vredenburg

Vrijdag 29 mei staan het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Gaffigan in de laatste De Vrijdag van Vredenburg van dit seizoen. Het concert wordt live uitgezonden op NPO Radio 4 en is live te bekijken op de website van De Vrijdag van Vredenburg.

De uitvoerenden:

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan

Groot Omroepkoor o.l.v. Klaas Stok

Het programma:

Berlioz: ‘Tristia, voor koor en orkest’

Verbey : ‘Traurig wie der Tod’ (wereldpremière)

Berlioz: ‘Symphonie Fantastique’

Opnieuw een wereldpremière in de Vrijdag van Vredenburg, namelijk van een nieuw werk voor koor en orkest van Theo Verbey (1959), getiteld ‘Traurig wie der Tod’. Gebaseerd op vijf teksten uit ‘Die Chinesische Flöte’ (1907) door Hans Bethge (1876-1946), gaat Verbey in dit werk op zoek naar het thema “rouw” in verschillende muzikale uitingsvormen. Zelf zegt hij over dit werk: “'Ik was van plan om iets heel anders te schrijven, maar door de tragische gebeurtenissen afgelopen zomer in  Oekraïne, keerde ik steeds terug naar de wonderschone troost van Bethge's gedichten'.

Naast het werk van Theo Verbey hoort u in het concert muziek van de Fransman Hector Berlioz. In ‘Méditation religieuse’ uit het drieluik ‘Tristia’ zet Berlioz koor en orkest in voor de nostalgische verklanking van een gedicht van Thomas Moore over de gevaren van wereldse verlangens. Tot slot klinkt de meest beruchte symfonie van Franse bodem, de ‘Symphonie fantastique’ van Berlioz, een macabere liefdesgeschiedenis in tonen.

Een Goedemorgen Met … Vincent Icke

Zaterdag 30 mei, van 10:00 tot 12:00 uur, wordt er een muzikaal portret gemaakt van hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit Utrecht: Vincent Icke.

Vincent Icke (1946) studeerde theoretische natuurkunde en sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1972 aan de Rijksuniversiteit Leiden bij Hendrik C. van de Hulst. De titel van zijn proefschrift was ‘Formation of galaxies inside clusters’. Hij deed postdoctoraal onderzoek in Sussex, Cambridge en bij het California Institute of Technology.

Icke was columnist voor NRC Handelsblad en schrijft verder voor Zenit, Natuurwetenschap & Techniek en Intermediair. Daarnaast is hij redactielid van het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde. Hij is tevens beeldend kunstenaar.

Het Zondagochtend Concert

Zondag 31 mei is alweer de laatste Het Zondagochtend Concert van seizoen 2014/2015. Luister van 11.00 tot 12.00 uur mee naar het Radio Filharmonisch Orkest.

De uitvoerenden:

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan

Het programma:

Berlioz: ‘Symphonie Fantastique’

Berlioz

Hector Berlioz ging niet over één nacht ijs als het om de liefde ging. Toen hij de mooie Ierse actrice Harriet zag spelen, leidde dat tot een jarenlange obsessie. Én tot zijn beroemdste werk. De ‘Symphonie Fantastique’ is Berlioz’ autobiografisch verslag van een gedoemde hartstocht. Een passie die zo hevig is dat niets anders er meer toe doet. Die een demonische woede losmaakt en tegelijkertijd inspireert tot de mooiste klanken.

Symphonie Fantastique

“Knettergek”, zo noemt dirigent James Gaffigan Berlioz’ ‘Symphonie Fantastique’. “Nog steeds een muzikaal schandaal.” Bijna twee eeuwen na haar ontstaan is de ‘Symphonie Fantastique’ nog altijd verrassend en vernieuwend. Niet eerder bedacht iemand zo’n weelderige orkestratie. En zelden gaf een componist zich zó bloot. Harriet kwam naar de première. Na drie jaar obsessief brieven schrijven ontmoette Berlioz zijn droomvrouw in het echt. Een zeer ongelukkig huwelijk volgde. Maar de schoonheid van de muziek is voor altijd.

Het Zondagmiddagconcert

Zondagmiddag 31 mei, vanaf 14.00 uur, hoort u in Het Zondagmiddagconcert de live finale van de Dutch Classical Talent Award, rechtstreeks vanuit de Hertz-zaal van TivoliVredenburg te Utrecht.

Deel dit artikel