Het afscheid van Hans Smit, veel koper in Het Zondagochtend Concert en violiste Irinia Simon-Renes bij 'Een Goedemorgen Met...'. Lees hier wat er deze week, van 27 april t/m 3 mei 2015, allemaal te horen (en zien!) is op NPO Radio 4.

De Klassieken

Deze week hoort u elke dag om 10.30 uur een favoriet Klassiek Hart van Hans Smit. Vrijdag 1 mei neemt Hans Smit afscheid van De Klassieken, met een feestelijke live uitzending vanuit VondelCS. Tijdens het afscheid komen onder andere het Ragazze Quartet en Camerata RCO optreden. Als u er bij wilt zijn, kan dat! Meld u aan via de website van De Klassieken. Daarnaast zijn er natuurlijk elke dag weer de vertrouwde rubrieken de Kettingreactie (09.30 uur) en Nieuws in Noten (11.30 uur).

Opium op 4

Elke werkdag van 22:30 tot 00:00 uur kunt u bij Opium op 4 op NPO Radio 4 genieten van gasten uit de culturele wereld en prachtige live muziek van uiteenlopende musici. Maandag 27 april is schrijfster Alexandra Terlouw te gast. Ze komt onder andere praten over haar vertaling van het boek 'Anna Magdalena Bach'. De live muziek wordt verzorgd door onder andere het Orion Ensemble (maandag 27 april), Dutch Classical Talent Piotr Jasiurkowski (dinsdag 28 april) en Syrene Saxofoonkwartet (vrijdag 1 mei). Kijk vrijdagavond ook mee naar de live registratie van de uitzending, op de website van Opium op 4!

Licht op 4

Maak deze week bij Licht op 4 elke dag om 13.15 uur kans op de prijs-cd van de week: 'Requiem, op. 89' van Antonín Dvořák door het Collegium Vocale Gent en deFilharmonie o.l.v. Philippe Herreweghe. Ook gaan we natuurlijk elke dag om 12.40 uur weer Nootschieten!

Een Goedemorgen Met

... Irina Simon-Renes

Zaterdag 2 mei, van 10:00 tot 12:00 uur, wordt er een muzikaal portret gemaakt van violiste Irina Simon-Renes.

Simon-Renes werd geboren in Boekarest, waar ze viool studeerde aan de George Enescu School voor Muziek. In 1990 verhuisde ze naar Duitsland, waar ze haar vioolstudie vervolgde bij Thomas Zehetmair, Christoph Poppen en Antje Weithaas. Ze heeft al aardig wat prijzen gewonnen in haar carrière, en accepteerde na haar stipendia van de Orkest Academie van de Berlijnse Staatskapelle in 2000, haar eerste positie bij het Filharmonisch Staatsorkest in Hamburg. Ook was ze plaatsvervangend aanvoerder van de tweede violen van het Beierse Symfonie Orkest in 2002 en leidde ze de tweede violen van 2003 tot 2009. Als solist speelde ze vioolconcerten van o.a. Berg, Bartók en Beethoven. Om zich meer te kunnen wijden aan haar passie voor kamermuziek, heeft ze afgelopen zomer besloten te stoppen met haar carrière als orkestmusicus.

Het Zondagochtend Concert

Zondag 3 mei staat Het Zondagochtend Concert, vanaf 11.00 uur, in het teken van het Koper van het Koninklijk Concertgebouworkest. De kopersectie van het orkest o.l.v. Ivan Meylemans spelen o.a. Sjostakovitsj en Sibelius. Dit concert is tevens live te zien op de website!

Het programma:

1.  De Meij: Openingsfanfare

2.  Sjostakovitsj: Suite uit De Horzel (bewerking van Steven Verhaert)

3.  Bach: Drie koralen

4.  Piazzolla: Suite uit Maria de Buenos Aires (bewerking van Steven Verhelst)

5.  Sibelius: Finlandia (bewerking van Steven Verhelst)

6.  Elgar: Nimrod

7.  Saint-Saëns: Bacchanaal (uit Samson et Dalila)

De uitvoerenden:

De kopersectie van het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Ivan Meylemans

De kopersectie van het Koninklijk Concertgebouworkest laat horen hoe gevarieerd koperinstrumenten kunnen klinken. Prachtige arrangementen van bekende en minder bekende werken laten de blazers schallen en fluisteren. Kwetsbaar en krachtig door elkaar, zoals in Piazzolla’s María de Buenos Aires. Een dramatisch verhaal over goed en kwaad, leven en dood, en de verleiding van de tango.

Elgar en Sibelius

Mystiek en de natuur staan centraal in stukken van Elgar en Sibelius. Elgars sfeervolle Nimrod, een van zijn Enigma Variations, zit vol raadsels. In het symfonische gedicht Finlandia bezingt Sibelius zijn moederland. Uit de Gadfly Suite van Sjostakovitsj is vooral de lieflijke romance populair. Al deze uiteenlopende stemmingen worden omsloten door een feestelijk begin en eind. De Ceremonial Fanfare van Johan de Meij doet in overtuigingskracht niet onder voor Saint-Saëns’ woeste Danse Bacchanale.

Het Zondagmiddagconcert

Zondagmiddag 3 mei, vanaf 14.00 uur, hoort u op NPO Radio 4 het Orchestre de la Suisse Romande o.l.v. Charles Dutoit. Ze spelen onder andere Debussy en Chopin.

 

Het programma:

1. Debussy: Ibéria

2. Chopin: Pianoconcert nr.2 op.21

3. Stravinsky: Le Chant du Rossignol

4. Ravel: Daphnis et Chloé, Suite nr.2

De uitvoerenden:

Orchestre de la Suisse Romande o.l.v. Charles Dutoit

Nelson Freire (piano)

Opname van het concert gegeven op 5 februari j.l. in de Victoria Hall te Genève.

Deel dit artikel