Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Nijntje presenteert het Rijksmuseum Amsterdam vanaf 27 augustus 2015 de tentoonstelling 'Dick Bruna. Kunstenaar'.

Kunsthistorische context

In Dick Bruna. Kunstenaar wordt het werk van grafisch vormgever en kunstenaar Dick Bruna (1927) voor het eerst in een internationale kunsthistorische context belicht.

Artistieke voorbeelden

Naast Bruna’s boekomslagen, affiches, collages en tekeningen zijn prenten en tekeningen van Bruna’s grote voorbeelden Henri Matisse, Fernand Léger, Willem Sandberg, H.N. Werkman en Bart van der Leck te zien.

Rode draad

Hoewel Dick Bruna kunstenaars als Matisse, Léger, Werkman en leden van De Stijl meermaals heeft genoemd als zijn artistieke voorbeelden, is dit de eerste keer dat de kunsthistorische rode draad in zijn oeuvre zo uitgebreid zichtbaar wordt gemaakt.

Bewonderaars

Bruna combineert technieken, zoals knippen en het loslaten van perspectief, uit de kleurrijke Franse avant-garde met de strenge beeldtaal en het kleurenpalet van De Stijl. Omgekeerd bewonderden Picasso, Rietveld en architect J.J.P. Oud de omslagen en affiches van Bruna om hun eenvoud en helderheid.

De tentoonstelling Dick Bruna. Kunstenaar is van 27 augustus t/m 15 november 2015 in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum Amsterdam te zien.

Deel dit artikel