Het modehuis toverde de tuin van het Musée Rodin in Parijs om tot een Tuin der Lusten en toonde hier zijn nieuwe haute couture-collectie.

Jheronimus Bosch

Voor de haute couture-collectie herfst-winter 2015-2016 liet Raf Simons, hoofdontwerper van modehuis Christian Dior, zich inspireren door niemand minder dan de Brabantse kunstenaar Jheronimus Bosch (ca. 1450 - 1516).

Tuin der Lusten

Simons raakte geïntrigeerd door het schilderij De

Tuin der Lusten (ca. 1505). De

Tuin der Lusten is een drieluik waarop de hof van Eden, het aardse leven en de hel worden verbeeld. Er wordt gedronken, gegeten, gefeest en gevreeën. De hoofdzonde is de lust.

Puurheid versus luxe

'Ik was geïntrigeerd door het idee van de verboden vrucht en wat dit tegenwoordig betekent. In Diors tuin wordt het idee van puurheid en onschuld versus luxe en decadentie verbeeld. […] De oorspronkelijke inspiratie kwam van de Vlaamse meesters en hun benadering van de schilderkunst. Het spanningsveld tussen het verketteren van luxe en het omarmen ervan; tussen het ambacht enerzijds en de artisticiteit anderzijds; de werkelijkheid en de fantasie: het een kan niet zonder het ander', aldus de ontwerper.

Reis door de kunstgeschiedenis

Het resulteerde in een collectie jurken die je mee op reis door de kunstgeschiedenis neemt. Van de Gotiek, via de Renaissance naar de Barok. De ene periode ze zich af tegen de vorige, maar bouwt er ook op voort. Dit is terug te zien in de mouwen van de ontwerpen, het patroongebruik en de materialen.

Bekijk de collectie

Deel dit artikel