Van de smakelijke cultuursnacks van Peter Pannekoek tot de verhalen van vijf muzes uit de kunstgeschiedenis. Dit is er deze maand aan kunst te beleven vanuit je luie stoel.

Iedere maand tipt de redactie van AVROTROS Kunst de meest verrassende en interessantste films, documentaires, series, podcasts, boeken en online producties over kunst en cultuur.

Podcast | De muze is moe

AVROTROS
Je favoriete podcastapp
6 afleveringen, circa 30 minuten

Heb jij je lopend door een museum wel eens afgevraagd welk verhaal er schuilgaat achter de vrouw op het doek? In de podcast ‘De muze is moe’ neemt historicus en journalist Martine van der Veer je mee in het verhaal van vijf muzes uit de kunstgeschiedenis

Van der Veer: 'Niet alleen leefden veel muzen een heel uitzonderlijk leven, ze drukten ook een duidelijke stempel op de kunstgeschiedenis. Iets dat lange tijd onderbelicht was.’ 

Documentaire | Dicht bij Vermeer

NTR
Maandag 29 mei om 20.25 uur op NPO 2 of op Picl
79 minuten

Van de stille diplomatie die nodig is om de schilderijen van Vermeer naar Nederland te krijgen tot het schokkende wereldnieuws dat een schilderij mogelijk toch geen Vermeer is... Deze docu geeft je een uniek kijkje achter de schermen tijdens de totstandkoming van de Vermeer-tentoonstelling in het Rijks. Leef mee met de curatoren en restauratoren en laat je meeslepen in hun liefde en enthousiasme. 

blockquote
De eerste keer dat ik een Vermeer zag, viel ik flauw.
Gregor Weber, curator van het Rijksmuseum

Film | Happy Accidents, Betrayal & Greed

Netflix
1 uur en 33 minuten

Je kent hem vast wel, Bob Ross, de man met de indrukwekkende haardos die tv-kijkers stap voor stap landschappen leerde schilderden. Deze film geeft een inkijkje in de persoon achter het cult icoon

Later komt de focus te liggen op wat er met Ross’ imperium gebeurde na zijn dood in 1995. In een true crime-achtige sfeer wordt vanuit het perspectief van de zoon van Ross uit de doeken gedaan hoe de zakenpartners van Ross, het echtpaar Kowalski, de naam van Ross commercieel zouden uitbuiten. 

Televisie | Waarom gaan we niet vaker?

AVROTROS
Vanaf 31 mei om 22.10 uur op NPO 2/NPO Start
4 afleveringen

Zoek je naar inspiratie om weer eens naar het theater te gaan? Dan zit je helemaal goed bij het nieuwe tv-programma ‘Waarom gaan we niet vaker?’ Cabaretier Peter Pannekoek laat je zien wat voor moois er in de theaters gebeurt op een manier die bij hem past; snel, grappig, verrassend en scherp. 

Deel dit artikel