Maestro is voorbij, maar ons archief staat boordevol fragmenten waarin de juryleden en solisten hun muzikale kunsten vertonen. Kijk hier hoe Dominic Seldis én Vesko Eschkenazy – de charmante concertmeester van het Concertgebouworkest – de zaal betoveren met een romantisch stuk van Bottesini.

Dit samenspel van Dominic Seldis en de innemende violist Vesko Eschkenazy - die zijn opwachting maakte als behulpzame solist in Maestro aflevering 3, is een van de pareltjes uit het AVROTROS Klassiek archief. Op het podium van Het Concertgebouw spelen zij het meeslepende 'Gran Duo Concertante' van componist Bottesini.

 

Bottesini

Giovanni Bottesini (1821-1889) was een interessante muzikant. Hij speelde zelf contrabas en was goed bevriend met operacomponist Verdi. Bottesini was een echte romanticus, die met zijn vloeiende spel Europa betoverde. Ook componeerde hij zijn eigen werk, en maakte het zichzelf niet makkelijk. Men noemde hem al snel de 'Paganini van de contrabas'. Geen wonder dat Dominic en Vesko zich aangetrokken voelen tot deze muziek.

Romantiek

Het 'Gran Duo Concertante' is een typische compositie uit de romantiek, maar toch ook niet helemaal. Veel romantische componisten probeerden in de 19e eeuw de traditionele regels van componeren op te rekken.  Er werd geëxperimenteerd en gezocht naar nieuwe manieren om expressie in de muziek aan te brengen. Bottesini hield niet zo van gekke dingen. Hoewel zijn muziek expressief en soms ook dramatisch is, wilde hij nog liever dat het door zijn publiek gewaardeerd werd. Een beetje ‘easy listening’ dus.

Dominic & Paganini

Zie ook hoe Dominic Seldis een virtuoos werk van Paganini ten gehore brengt.

Deel dit artikel