De architect ontving een geldbedrag van 40.000 euro en mag aan de slag aan de American Academy in Rome.

Donna Milligen

De architect ontving de prijs met bijbehorend geldbedrag van 40.000 euro voor haar ontwerpplan Cabinet of Curiosities uit handen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Naast het geldbedrag krijgt Milligen de mogelijkheid om drie maanden in Rome in de American Academy te wonen en te werken. Andere genomineerden waren Steven Delva, Florian Idenburg, Marieke Kums, Kees Lokman, Jasper Nijveldt en Tim Prins.

Prix de Rome 2014

Alle genomineerden kregen van de jury een werkbudget en hadden vervolgens drie maanden de tijd om een plan te schrijven om de Hoogstraat in Rotterdam levendiger te maken. De resultaten daarvan werden 15 oktober 2014 gepresenteerd in Het Nieuwe Instituut.

De Prix de Rome wordt om de vier jaar uitgereikt aan een beeldend kunstenaar of architect onder de veertig jaar. Doel van de prijs is om talenten aan te moedigen zich verder te ontwikkelen en om ze meer naamsbekendheid te geven. Het is de oudste prijs voor beeldend kunstenaars in Nederland. De Prix de Rome werd in 1808 door Lodewijk Napoleon naar Nederland gehaald om kunsttalent te stimuleren. Sinds januari 2013 wordt de prijs georganiseerd door het Mondriaan Fonds.

Jury

De jury bestond dit jaar uit Adriaan Geuze (landschapsarchitect en winnaar Prix de Rome 1990), William Lim (architect en directeur CL3 Architects Ltd in Hongkong), Ellen van Loon (architect en partner OMA) Cathenlijne Nuijsink (criticus, schrijver) en Saskia van Stein (artistiek directeur en curator Bureau Europa). Voorzitter is Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

Deel dit artikel