Diane Arbus werd met haar portretten van ‘freaks’ een van de meest fascinerende fotografen van de twintigste eeuw.

* 14 maart 1923

† 26 juli 1971

Bekend van haar zwart-witportretten van freaks en excentriekelingen.

Diane Arbus

Diane Arbus, een kind van rijke joodse ouders, werd in 1923 in New York City geboren als Diane Nemerov. Toen ze dertien was, werd Diane verliefd op de vijf jaar oudere Allan Arbus. Tegen de wil van haar ouders begon Diane een relatie met hem en toen ze achttien was, besloten zij en Allan meteen te trouwen. Rond die periode ontwikkelde Diane haar interesse voor fotografie. Samen met Allan, die ook fotograaf was, maakte ze publiciteitsfoto’s voor haar vaders zaak en runde ze een reclamebureau. Ze kregen twee dochters: Doon en Amy Arbus.

Straatfotografie

Tussen 1955 en 1957 studeerde Diane fotografie bij de Oostenrijks-Amerikaanse fotografe Lisette Model. Model was erg onder de indruk van Dianes commerciële foto’s en stimuleerde haar in het ontwikkelen van een eigen stijl. Hoewel Diane van nature erg gereserveerd en timide was, legde ze zich vanaf dat moment toe op het maken van portretten van vreemden. Ze sprak mensen aan op straat of in het park en maakte ter plaatste en foto, of ging met ze mee naar huis. Vanaf 1959 mocht Diane steeds vaker aan de slag voor grote tijdschriften als Harper’s Bazaar, Esquire en New York Magazine.

Freaks

In het bijzonder was Diane Arbus geïnteresseerd in abnormale verschijningen: reuzen, dwergen, travestieten, Siamese tweelingen, prostituees en nudisten. Toch zijn de foto’s die ze van hen maakte, zoals ‘Nudisten-echtpaar met schoenen aan in hun huisje’ en ‘Zittende man met beha en kousen’ ondanks hun onderwerp heel gewoon. Diane was ook helemaal niet op zoek naar sensatie. Ze wilde juist laten zien dat ook die ‘freaks’ mensen zijn. En juist de gewoonsten onder de door haar geportretteerden lijken het meest verloren.

Overdosis

Toen Dianes carrière aan het eind van de jaren zestig een hoogtepunt bereikte, kwam haar huwelijk met Allan tot een einde. Hierdoor belandde de fotografe, die toch al haar leven lang aan depressies leed, in een diep dal. Op 26 juli 1971, toen haar ene dochter op zomerkamp en de andere in Europa op vakantie was, nam ze een overdosis pillen en sneed haar polsen door. Ze was achtenveertig jaar oud.

Foto: Reproductie van Diane Arbus, Self-Portrait in Mirror (1945). Courtesy The Audrey and Sydney Irmas Collection. Reproductie door Martin Pulaski (Flickr: Creative Commons)

Deel dit artikel