Francis Bacon: een van de duurste schilders ooit, raakte en verbeeldde de bodem van het menselijk bestaan.

* 28 oktober 1909

† 28 april 1992

Bekend van Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion (1944)

Francis Bacon

In 1909 werd Francis Bacon als kind van Engelse ouders in Dublin geboren. Zijn jeugd verliep ongelukkig. Moeder Bacon leidde een teruggetrokken en zwijgzaam bestaan. Zij vader was een zeer strenge man die zijn zoon regelmatig sloeg. Hij was voormalig legerofficier en hoopte dat zijn enige zoon (Francis’ twee broers overleden op jonge leeftijd) ook een hoge rang in het leger zou krijgen. Toen Francis zijn vader vertelde dat hij daar geen interesse in had, dat hij homoseksueel was en kunstenaar wilde worden, werd hij het huis uit gezet.

Voorstudie

Geholpen door een toelage van zijn moeder van 3 pond per week verhuisde Francis naar Londen. Daar begon hij een relatie met een oudere man die voor onderdak, voedsel en tekenlessen zorgde. Rond zijn twintigste besloot Francis dat hij zich volledig wilde richten op de schilderkunst. In de jaren daarop maakte en verkocht hij een aantal aquarellen en schilderen, maar het grote succes bleef uit. Zijn grote doorbraak kwam pas in 1944 met het schilderij Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion. Dit drieluik was eigenlijk een voorstudie, maar het maakte Bacon in één klap wereldberoemd.

Misvormde gezichten

Na zijn doorbraak begon Bacon door Europa te trekken. Tijdens deze periode ging hij zichzelf te buiten aan gokken en drank, waardoor hij voortdurend in armoede bleef leven. In zijn werken keerden steeds de zelfde thema’s terug: kruisiging, wilde dieren, pausportretten, kadavers en het werk van Vincent van Gogh. Halverwege de jaren zestig begon Francis met het schilderen van personen. Daarbij portretteerde hij niet hun buitenkant, maar hun psychische of emotionele gesteldheid. Omdat veel van de geportretteerden eenzaam en/of depressief waren, misvormde Francis hun gezichten en lichamen.

George Dyer

In 1963 leerde Bacon George Dyer kennen, die gedurende zeven jaar zijn partner bleef. Dyer kon de extravagante levensstijl van Francis niet aan en pleegde in 1971 zelfmoord in een Parijse hotelkamer. Om het overlijden van Dyer te verwerken, maakte Bacon een aantal drieluiken als saluut aan zijn geliefde. Francis zelf overleed (en dit mag een wonder heten) in 1992 op 82-jarige leeftijd. Na zijn dood werden zijn werken miljoenen euro’s waard. In 2013 werd Bacons drieluik Three Studies of Lucian Freud voor 104 miljoen euro geveild. Dat was het hoogste bedrag dat ooit bij een veiling voor een kunstwerk werd betaald.

Deel dit artikel